Overzicht auto´s die (niet) op E10 benzine kunnen rijden

Sinds januari kunnen automobilisten in Duitsland (in beginsel) met een loepzuiver geweten hun tank volgooien. De meeste benzinestations verkopen namelijk Super E 10, de nieuwe biobrandstof, en dat is volgens experts goed voor het milieu. Nare bijkomstigheid: E 10 is wellicht niet zo goed voor de auto. Want niet iedere motor reageert positief op het nieuwe mengsel, E 10 kan zelfs leiden tot schade aan de cilinderzuigers. Resultaat: automobilisten weigeren E 10 te tanken, pomphouders blijven met de voorraad zitten.

“E 10” staat voor 10 % ethanol en is een mengsel van 90 % Euro 95 loodvrije benzine met 10 % ethanol, een soort alcohol, waarbij gebruik gemaakt wordt van voedselgewassen zoals maïs. Ingevoerd werd het mengsel om de uitstoot van CO2 te verminderen. Ingevoerd werd het echter ook zonder autorijdend Duitsland voldoende voor te lichten over mogelijke consequenties.

Het verdient dus aanbeveling, alvorens bij Duitse pompstations E 10 te tanken, even te checken, of uw model er tegen kan. Het advies van de ADAC, de Duitse ANWB: mocht u er na raadpleging van de lijst (zie link) nog steeds niet uitkomen, vraag dan uw garagehouder of raadpleeg de website .

Voor vragen omtrent het Duitse transport- en verkeersrecht kunt u contact opnemen met Lars Wemmers.