Privé-telefoongesprekken op het werk rechtvaardigen niet zondermeer ontslag

Privé-telefoongesprekken op het werk rechtvaardigen niet zondermeer ontslag

Privé telefoontjes van een werknemer kunnen reden zijn voor ontslag. Indien de werkgever echter toestaat dat werknemers in bepaalde gevallen (tegen kostenvergoeding) privé met de telefoon van de zaak bellen, moet de werkgever eerst een Abmahnung uitspreken als hij het bellen als reden voor ontslag wil gebruiken. 

In het geval dat het Landesarbeitsgericht (LAG) Nürnberg te beoordelen had belde een werknemer in de maanden augustus tot november in totaal 141 minuten ter voorbereiding van een privé-reis. De werkgever sprak ontslag op staande voet (en subsidiair ontslag onder inachtneming van de wettelijke ontslagtermijn) uit.

Ten onrechte, concludeert het LAG. Als je privé gesprekken tolereert moet je de werknemer eerst erop attenderen (abmahnen) dat bovenmatig gebruik van de coulance van de werkgever niet door de beugel kan.