Duitse omzetbelasting voor Nederlandse touringcarbedrijven

Nederlandse touringcarbedrijven die personen in of door Duitsland vervoeren zijn in Duitsland omzetbelasting verschuldigd. Stel een Nederlands touringcarbedrijf krijgt van een particulier de opdracht in Hillegom 50 vakantiegangers op te pikken, om hen voor een weekje skipret en nachtvermaak naar St. Anton te brengen. Dat levert niet alleen centjes op, maar heeft voor dit Nederlandse touringcarbedrijf ook omzetbelasting-technische consequenties, en wel in drie landen.

De afstand tussen Hillegom en St. Anton bedraagt circa 1.250 km. Voor het traject tussen Hillegom en Elten aan de Duitse grens is over ca. 200 km Nederlandse omzetbelasting verschuldigd, over de circa 900 km tussen Elten en Bregenz Duitse omzetbelasting, en over de circa 150 km tussen Bregenz en St. Anton uiteindelijk Oostenrijkse omzetbelasting.

Wat Duitsland betreft moet de Nederlandse touringcar operator zich als Nederlandse ondernemer bij de Belastingdienst (Finanzamt) in Kleve aanmelden, een belastingnummer aanvragen en als gevolg hiervan in Duitsland omzetbelasting (19 %) afdragen.
Als de opdrachtgever van het touringcarbedrijf een Nederlandse ondernemer is, bijvoorbeeld een reisorganisatie, is, wat Duitsland betreft, de BTW-verlegregeling van toepassing. Dat betekent dat de ontvanger van de prestatie, dus de opdrachtgevende reisorganisatie, verplicht is zich bij de Duitse instanties aan te melden, een belasting-nummer aan te vragen en omzetbelasting af te dragen. Dit geldt uitdrukkelijk ook als de opdrachtgever een Nederlandse ondernemer is.

Als de touringcarondernemer voor BTW-vooraftrek in aanmerking komt, dan kan hij in dit kader de betaalde BTW terugvragen.

Natuurlijk kan zo’n Nederlands touringcarbedrijf zelf ook als reisorganisatie optreden. Dan is de prestatie gekoppeld aan de zetel van de onderneming, d.w.z. dat de omzet niet in Duitsland, maar in Nederland belast wordt.

Heeft u vragen over BTW in Duitsland, neem dan contact op met Ulrich P. Meyer van ons kantoor.