Elektromobiliteit in opmars

Het besluit van de Duitse regering om volledig uit de kernenergie te stappen is een belangrijke drijfveer voor de ontwikkeling van groene technologie. Het is de bedoeling tot 2020 het aandeel van duurzame energie aan de totale productie van heden 17 % naar 35 % op te schroeven.

Hamburg is door zijn prestaties op het gebied van stedelijk milieubeheer voorbeeld voor andere steden in Duitsland en Europa. De metropool in het Noorden van Duitsland loopt op kop bij de ontwikkeling van de elektromobiliteit. Het doel is de mobiliteit in de stad op klimaatvriendelijke wijze vorm te geven. Kernpunten van het project zijn flexibele, multimodale mobiliteitsconcepten, waarbij onder meer verschillende types voertuigen worden gedeeld, en het zakelijke gebruik van elektrische auto’s.

Voor particuliere gebruikers zijn overal in de stad oplaadpunten geïnstalleerd. Bij het vervoersbedrijf HVV zullen metro’s en S-Bahnen op groene elektromotoren gaan rijden. In de duurzame-energiesector zijn reeds meer dan 3.000 banen ontstaan. Men gaat er van uit dat dit aantal de komende twee tot drie jaar zal verdubbelen. Het Duitse ministerie van Verkeer ondersteunt het Hamburgse project met € 12 miljoen.

De bevordering van duurzame energie kost natuurlijk handen vol geld. Of het nu gaat om de fabricatie en installatie van zonnepanelen, een nieuwe generatie (hogere) windmolens of om de geplande uitbreiding van de infrastructuur, om “groene” stroom van de offshore locaties naar het binnenland te transporteren – het zijn al met al gigantische investeringen, en gerekend wordt dan ook met een omvangrijk pakket aan aanbestedingen. Voor de desbetreffende branches in Nederland zijn hier grote kansen weggelegd. Het is dus zaak de actuele ontwikkelingen in Duitsland goed in de gaten te houden.

Heeft u vragen over bouwrecht en aanbestedingen in Duitsland, neem dan contact op met Udo Croonenbrock