Business Development Executive zonder succes moet met ontslag rekening houden

‘Business Development Executive’ zonder succes moet met ontslag rekening houden

Zo oordeelde het Bundesarbeitsgericht in het geval van een werknemer die tezamen met zes buitendienstmedewerkers de Duitse markt voor zijn werkgever moest veroveren. Na twee jaar was nog geen enkele klant gewonnen, ondanks de vorstelijke vergoeding van 144.000 euro vast salaris plus een gegarandeerde provisie van eveneens 144.000 euro per jaar. De werknemer was het niet eens met het ontslag door zijn werkgever en gooide de zaak voor de rechter. Na een procedure bij de arbeidsrechter, in hoger beroep bij het Landesarbeitsgericht en in cassatie bij het Bundesarbeitsgericht, oordeelde de laatste dat in het voorliggende geval de relatie tussen ‘prestatie en tegenprestatie’ (loon voor werk) duurzaam is gestoord en verklaarde de grieven van de werknemer ongegrond.

Regelmatig zien wij ook Nederlandse bedrijven in de roes de Duitse markt middels een bepaalde medewerker te veroveren waanzinnige salarisafspraken maken. Waar mogelijk proberen wij het enthousiasme te temperen maar helaas…
Wat denkt u van een lage vaste en een hoge variabele vergoeding? Het Duitse arbeidsrecht staat dit zonder meer toe.

Meer weten over Duits arbeidsrecht? Neemt u dan contact op met de mevrouw Surmann van ons kantoor. Ons telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.

Meer informatie over dit thema: zie onze nieuwsbrief maart 2004, april 2004 en juli 2004.