Krot moet krot blijven: Let op bij aankoop beschermd monument

De aankoop van een monument kan in Duitsland loodzware gevolgen hebben. Vooral als je hierdoor tegen wil en dank in ambtelijk vaarwater terecht komt. Die gewaarwording maakte een tijdje geleden een ondernemer uit München die aan de westelijke oever van de Beierse Ammersee een romantisch ogend stulpje kocht met het plan, hier met zijn gezin de vakanties door te brengen. Dat het rond 1900 door de kunstschilder Hans Beat Wieland gebouwde “Norwegerhaus” op de lijst van beschermde monumenten stond, wist de nieuwe eigenaar, maar dit weerhield hem er niet van het houten buitenverblijf van binnen uit grondig te verbouwen.

In het jaar 2007 gingen toezieners van de gemeente en experts van monumentenzorg een kijkje nemen en stelden tot hun verbazing vast dat er van originele bebouwing nauwelijks nog sprake kon zijn. Niet alleen waren de plafonds een flink stuk verhoogd, ook de raamopeningen waren aanzienlijk vergroot en de in rood en wit gestoken betimmering was aan de binnenkant door bakstenen muren vervangen. Het gevolg: het object werd van de lijst van beschermde monumenten verwijderd en het meer dan 100 jaar oude “Norwegerhaus” per ommegaande illegaal verklaard – zonder kans op een vergunning achteraf; nieuwe percelen mogen op deze idyllische plek vanwege het bepalende karakter van de omgeving niet worden gebouwd. En dus gelastte de bevoegde instantie de sloop van het bouwwerk, het botenhuis en de nieuwe aanlegsteiger.

Als je enkele miljoenen euro in de aankoop van 7.000 vierkante meter oeverkavel en de renovatie van een historisch perceel hebt gestoken, leg je je natuurlijk niet zo makkelijk neer bij een dermate extreme maatregel. En zo trok de man in kwestie juridisch te velde tegen de beslissing van het Landratsamt in Landsberg en werd 2008 in eerste instantie ook in het gelijk gesteld. Uiteindelijk echter trokken de Beierse autoriteiten, na in hoger beroep te zijn gegaan, aan het langste eind. De rechters van het Bayerische Verwaltungsgerichtshof bevestigden 2010 in hun vonnis de rechtmatigheid van de afbraakbeschikking. Het wachten is op de sloopkogel.

Heeft u vragen over bouwrecht in Duitsland, neem dan contact op met Udo Croonenbrock.