De wereld van Single Malt Whisky volgens Willem Ham (vervolg)

De wereld van Single Malt Whisky volgens Willem Ham (vervolg)

Na een (mislukte) poging om alle “one hundred wines you must drink before you die” te verzamelen, ga ik een nieuwe uitdaging aan. Single Malt Scotch Whisky lijkt er bijzonder geschikt voor. Dit temeer ik regelmatig het genoegen heb om te genieten van enige voorlichting door de Continentaal-Europese Godfather van de Single Malt, de heer Willem Ham.

Willem heeft meer dan 1700 soorten Single Malt in zijn restaurant “Het Kompas” op Texel uitgestald (en zelf geproefd). De keuken van dit restaurant, die door Els Veeger wordt bestierd, kent eveneens een groot aantal gerechten dat door toevoeging van Single Malt een bijzondere smaak krijgt. Een uitdaging dus, waar ik nog enige tijd mee bezig zal zijn.

Willem Ham legt uit:

Highland Malt

Speyside

Auchroisk
(1973) also see The Singleton of Auchroisk

Mulben, Banffshire. eigendom van Justerini & Brooks Ltd. en deel uitmakend van International Distillers & Vintners Ltd., eigendom van Grand Metrpolitan (GrandMet).

Gebouwd in 1973 naar een ontwerp van de Westminster Design Associates. Hoofdreden was de behoefte aan meer malt whisky, en de aanwezigheid van Dorie’s Well, een bron met uitstekend en voldoende water.

Auchroisk betekent ‘het bos van de rode stroom’, de naam van een boerderij in de omgeving.

De whisky afkomstig van Auchroisk wordt uitgebracht onder de naam The Singleton of Auchroisk.

Het eerste distillaat kwam op 8 januari 1974 uit de ketels. De ketels van de vier distilleerderijen van International Distillers & Vintners, Auchroisk, Glen Spey, Knockando en Strathmill zijn van een gelijk model. De acht ketels van Auchroisk zijn grotere replica’s van Glen Spey. Men kan 3,5 miljoen liter spirit per jaar produceren. Het koelwater komt van Burn of Mulben.

Op 16 oktober 1997 staakt de Fransman Bernard Arnault van L M V H zijn verzet tegen de fusie van Guinness en Grand Metropolitan (GrandMet) voor een afkoopsom van ƒ 800.000.000 die op 12 mei 1997 was bekendgemaakt.

De nieuwe naam van de gefuseerde zou eerst G M G Brands worden maar op 22 oktober 1997 wordt bekend dat de naam Diageo zou worden. Afgeleid voor het Latijnse woord voor dag en het Griekse voor wereld.

De Mash tun is groot 11.2 ton, er staan 8 Wash backs van elk 56.000 liter.

De via een met olie gestookte boiler, met stoom verhitter ketels zijn 23.940 liter voor de Wash stills en de vier Spirit stills zijn 16.760 liter.

Wordt vervolgd.