Fiscaliteit/Douane: met contant geld de grens overgaan is een spannend avontuur

Fiscaliteit/Douane: met contant geld de grens overgaan is een spannend avontuur

Zomertijd is vakantietijd. Maar wat doe je met je contante geld dat je thuis zo zorgvuldig hebt opgeborgen?

Het is uiteraard veel te onzeker om het zuurverdiende geld in Nederland onbewaakt achter te laten. Dus wordt de oude sok onder het matras vandaan gehaald en in de auto gepakt. Wellicht is het sowieso zinvoller om een spaarpotje in Zwitserland te installeren, denkt menigeen en vertrekt vol goede moed naar het zuiden.

Problemen
Als je meer dan 10.000 euro in die sok hebt, krijg je onderweg te maken met minimaal twee problemen:

a) bij de grens met België of Duitsland moet je een eerlijk antwoord geven als de douanier je vraagt of je meer dan 10.000 euro bij je hebt, en
b) bij de grens met Zwitserland (en alle niet EU-landen) ben je verplicht het zelf te melden.

Voldoe je dan niet aan de verplichting de vragen correct te beantwoorden c.q. doe je geen verplichte melding, dan dreigen boetes t/m een miljoen euro.

Uiteraard zult u de neiging hebben op een desbetreffende vraag van de douanier met Nederlandse bravoure ontkennend te antwoorden. Ook komt het voor een trotse Nederlander uiteraard “nicht in Frage” om zichzelf aan te geven. Als men alles volgens de regels zou doen, zou de Oost-Indische Compagnie nooit een succes zijn geworden, en “niet geschoten is altijd mis”.

Wantrouwen
Edoch, het kan verkeren! Als de douanier wantrouwig is, kan hij uw auto of bagage doorzoeken. Vermoedt hij dat u contanten onder uw kleding heeft verstopt, kan hij u fouilleren. Vindt de douanier daarna het geld, dan gaat hij uit van voorbedachte rade.

Onze ervaring leert ons dat men in een dergelijke situatie een boete eist ter hoogte van de helft van het ‘gesmokkelde’ bedrag. Een goede advocaat kan wellicht enkele argumenten bedenken om de boete te reduceren, maar 100 % van uw geld zult u niet terugzien.

(Schijn)oplossingen
Ik hoor u al denken dat voor dit probleem een oplossing te bedenken moet zijn. Velen zijn u in deze overtuiging voorgegaan zoals uit de volgende voorbeelden zal blijken:

Een “pensionado” bedacht dat het geld onvindbaar zou zijn als hij zijn wandelstok uitholt, de briefjes van 200 euro oprolt en in de holle stok mee de grens overneemt. Helaas, de douane beschikt over getrainde honden die dit stokje heel leuk vonden!

Een jonge moeder verstopte 100.000 euro in de pampers van haar drie maanden oude baby. Het is uiteraard heel goed de kinderen van jongs af aan de omgang met geld te laten wennen. Of dit de juiste methodiek is, is echter wel de vraag. Ook is niet bekend of het spreekwoord dat geld niet stinkt, in deze ook klopte. De douane zwijgt discreet.

Ook niet echt smaakvol is de poging het geld daardoor onzichtbaar te maken dat je je benen omzwachtelt in de hoop dat niemand een open been wil bewonderen. De afkeer die een goede douanier in dit soort gevallen kent, is buitengewoon gering.

Heel afgezaagd is trouwens de truc om het geld onder de voetmat te verbergen. De douanier zal zich niet serieus genomen voelen en de boete wellicht verhogen.

Miljoenen

Vorig jaar zijn trouwens alleen aan de Duits-Zwitserse grens rond 58 miljoen euro in beslag genomen. Bovendien wezen de gevonden bankdocumenten naar illegaal in het buitenland geparkeerd vermogen van nog eens 223 miljoen.

Als u desondanks onder het mom van “wie niet waagt, die niet wint” uw oude sok wilt vervoeren, wensen wij u veel plezier en een spannende reis. Wellicht is het zinvol alvast ons telefoonnummer te noteren, je weet immers maar nooit…

PS: E.e.a. geldt uiteraard ook als u geld uit Zwitserland haalt!

Wilt u melding maken van de in- of uitvoer van geld, kunt u het volgende formulier gebruiken: klik hier