Begeleiding bij investeringen in Duitsland

Begeleiding bij investeringen in Duitsland

Steeds vaker kiezen Nederlandse bedrijven de Duitse grensregio´s als vestigingsplaats bij nieuwe investeringen. De redenen liggen voor de hand: de prijs per vierkante meter op een bedrijventerrein alhier ligt vaak onder de 30 Euro. Goed opgeleide werknemers in overvloed en aantrekkelijke subsidies bij het in dienst nemen van werklozen.

Toch zijn er nogal wat voetangels. De koopovereenkomst gaat naar Duits recht en behelst begrippen die men in Nederland zo niet kent. Er zal wellicht een nieuwe GmbH moeten worden opgericht en het is maar de vraag, of deze zondermeer onder de Nederlandse holding kan hangen. Er zullen over het algemeen ook Nederlandse werknemers bij de nieuwe vestiging moeten werken en dan komen wij in aanraking met het Duitse sociale stelsel en de Duitse loonbelasting (waarbij het laatste betekent dat de hypotheekrenteaftrek in Nederland in het geding komt).

U kunt zich voorstellen dat dit toch een complexere situatie is dan een “verhuizing” binnen Nederland, waar u de spelregels kent. Reden genoeg om reeds vanaf het moment dat u een dergelijke stap serieus overweegt professionele hulp in te roepen om te bekijken of de overstap voor uw bedrijf überhaupt wel zinvol is.

Meer weten: neem dan contact op met dhr. F.B. Heinzel of A. Crämer van ons kantoor. Tel.: 0049-2821-7222-0