Tol voor vrachtwagens (LKW-Maut)

Tol voor vrachtwagens (LKW-Maut)

Vanaf 31 augustus geldt een nieuw tolsysteem voor vrachtwagens in Duitsland. In plaats van de tijdgerelateerde “Eurovignetten” wordt nu een kilometervergoeding van 12,4 cent per Autobahnkilometer gerekend. Deze maatregel moet 2,2 miljard Euro opleveren die grotendeels in verkeersinfrastructuurprojecten zullen worden geïnvesteerd. De registratie vindt plaats via satellietsystemen. Het officiële doel van de LKW-Maut is om ook buitenlandse vervoerders mee te laten betalen aan de aanleg en de onderhoud van het Duitse snelwegensysteem. Duitse transporteurs zullen o.a. via verrekening van de Mineralölsteuer worden gecompenseerd om zodoende concurrentievaardiger tegenover hun buitenlandse collega´s te worden (officieel standpunt van de regering).