Kroniek Duitsland juli 2003

Kroniek Duitsland juli 2003

dinsdag 1 juli
HERVORMING
CDU en CSU verklaren dat zij een vroeger ingaande belastingverlaging willen steunen, maar eisen tevens concrete voorstellen over de desbetreffende financiering.

AFLUISTEREN Het “Bundesverfassungsgericht” begint met het onderzoek, waaruit moet blijken of het afluisteren van gesprekken in woningen met de grondwet te verenigen is.

woensdag 2 juli
EUROPEES PARLEMENT
Bij zijn inaugurale rede als nieuwe president van de Europese Raad zorgt Silvio Berlusconi voor een schandaal: nadat de SPD-afgevaardigde Martin Schulz kritiek op hem heeft geuit, stelt hij de parlementariër voor, in een film de rol van kampbeul te spelen.

FINANCIEN Het Duitse kabinet stemt in met de miljoenennota voor 2004. De CDU/CSU beschouwt deze vanwege de geplande nieuwe schulden als in strijd met de grondwet.

VERKEER Na de protesten tegen het nieuwe prijssysteem voert de Deutsche Bahn de oude “Bahncard” opnieuw in. Deze wordt echter aanzienlijk duurder.

donderdag 3 juli
REGERINGSVERKLARING
In de rijksdag roept Bondskanselier Gerhard Schröder de oppositie op tot samenwerking.

“LÜGENAUSCHUSS” Bondskanselier Schröder wijst de beschuldiging van kiezersbedrog voor de parlementaire enquêtecommissie van de hand.

vrijdag 4 juli
BONDSDAG
Met de stemmen van de rood-groene coalitie besluit het parlement, het statiegeld uit te breiden over bijna alle wegwerpflessen.

maandag 7 juli
CDU
In Berlijn komt het partijbestuur van de CDU bijeen voor crisisberaad. Het doel: een eind maken aan de discussie over de belastingpolitiek.

dinsdag 8 juli
IG METALL De hevige machtsstrijd aan de top van de vakbond wordt tijdens de bestuurszitting in Frankfurt am Main, die meer dan twaalf uur duurt, niet opgelost. De omstreden vice-voorzitter, Jürgen Peters, wil zich in oktober nog altijd kandidaat stellen voor het voorzitterschap.

COCAINE Michel Friedman, vice-president van de „Zentralrat der Juden” en tv-presentator, accepteert een geldboete wegens cocaïnebezit en verklaart te zullen terugtreden uit alle publieke functies.

woensdag 9 juli
ITALIAANS SCHANDAAL Bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) zegt zijn zomervakantie in Italië af. De kanselier reageert hiermee op de uitlatingen van de Italiaanse staatssecretaris van toerisme, Stefano Stefani. Deze had de Duitsers in een krantenartikel o.a. als „saaie, supernationalistische blonde mensen” beschreven.

donderdag 10 juli
EUROPA De Europese Conventie beëindigt haar werkzaamheden i.v.m. het opstellen van een Europese grondwet. De 105 vertegenwoordigers van de EU-regeringen en -parlementen ondertekenen in Brussel de definitieve concept-tekst. Deze tekst vormt de basis van een regeringsconferentie die in oktober begint en die het laatste woord heeft over de grondwet.

vrijdag 11 juli
BONDSRAAD De ministerpresidenten ontmoeten elkaar in Berlijn voor de laatste zitting voor het zomerreces. Op het programma staan verdere hervormingen van de arbeidsmarkt, de toetreding tot de NAVO van zeven Oost-Europese landen en de uitbreiding van de Europese Unie.

maandag 14 juli
FLEXIBILITEIT De Franse president Jacques Chirac pleit voor een „tijdelijke versoepeling” van het Europese stabiliteitspact.

UITBREIDING Het parlement op het Griekse deel van het eiland Cyprus ratificeert unaniem de toetreding tot de Europese Unie op 1 mei 2004.

woensdag 16 juli
SCHULDEN Met aanvullende kredieten van ten minste 4,5 miljard euro, afbouw van subsidies en privatiseringsopbrengsten wil de minister van financiën, Hans Eichel (SPD), de naar 2004 vervroegde belastinghervorming betalen. Het voorstel stuit bij de partijvoorzitter van de CDU, Angela Merkel, en bij de voorzitter van de CSU, Edmund Stoiber, op protest en afwijzing.

donderdag 17 juli
SALARIS Het lage salaris van ambtenaren in Oost-Duitsland is niet in strijd met het grondwettelijk vastgelegde recht op gelijke behandeling, aldus het besluit van het “Bundesverfassungsgericht”.

WISSELING VAN DE WACHT Na 17 maanden draagt Duitsland het commando over de bijna 4000 militairen van de internationale vredesmacht in Kabul aan Canada over.

vrijdag 18 juli
BEVESTIGING De moordenaar van Pim Fortuyn wordt in het vonnis in hoger beroep een gevangenisstraf van 18 jaar opgelegd.

zaterdag 19 juli
TRIOMF Op het CSU-partijcongres in Nürnberg blijft partijvoorzitter Edmund Stoiber met 97 procent van de stemmen in functie.

zondag 20 juli
DODELIJKE VAL Bij een bungeejump vanaf de Florianturm in Dortmund breekt het rubberen koord – de 31-jarige springer is op slag dood.

maandag 21 juli
VAKBONDEN Klaus Zwickel treedt slechts enkele weken voor het officiële einde van zijn ambtstermijn af als voorzitter van IG-Metall. In de toekomst zullen de vice-voorzitter van IG-Metall, Jürgen Peters, en het districtshoofd van Baden-Württemberg, Berthold Huber, de vakbond gezamenlijk leiden.

HERVORMING GEZONDHEIDSZORG De onderhandelaars van de regering en de oppositie worden het erover eens dat de eigen bijdrage van de burgers omhoog gaat. Zo zal er een aanvullende verzekering voor de tandarts worden ingevoerd en dient de burger per kwartaal en bij ieder bezoek aan de arts 10 euro te betalen.

woensdag 23 juli
GIJZELAAR De staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Jürgen Chrobog, onderhandelt in het West-Afrikaanse Mali met president Touré over de maatregelen ter bevrijding van de in de Sahara ontvoerde toeristen.

zondag 27 juli 2003
WIELRENNEN
De Amerikaan Lance Armstrong wint voor de vijfde keer achtereen de Tour de France. Jan Ullrich wordt met 61 seconden achterstand tweede.

maandag 28 juli
STRAFRECHTSPLEGING
Vijf jaar na de brutale aanval op de Fransman Daniel Nivel wordt een hooligan uit Bochum voor drie jaar en vier maanden gevangenisstraf veroordeeld. Volgens het Landgericht Bochum behoorde de 28 jarige tot een groep Duitse oproertoeristen, die de gendarme bij het WK-voetbal 1998 in coma hebben geslagen. De verdediging kondigde revisie aan.

woensdag 30 juli 2003
IMMUNITEIT
Het “Bundesverfassungsgericht” vergroot de bescherming van afgevaardigde van de “Strafjustiz”. Daarna mogen in de ruimtes van de Bondsdag ook zulke stukken niet meer in beslag worden genomen, die een Duits parlementslid zijn toevertrouwd. De Münchner Staatsanwaltschaft heeft in 2001 het kantoor van een SPD-afgevaardigde laten doorzoeken, terwijl zijn medewerker dienstgeheimen over de CDU-Spendenaffäre aan journalisten heeft medegedeeld.

AUTOINDUSTRIE In de Mexicaanse stad Puebla rolt de laatste Volkswagen-kever van de band. Sinds 1938 werden wereldwijd meer als 21 miljoen kevers geproduceerd.