Rem nooit voor een haas (of vos)…

Rem nooit voor een haas (of vos)…

Ik rem voor dieren…vermeldt de sticker op menig auto. Niets op tegen, zou je denken, als je maar niet iemand anders door het remmen in gevaar brengt.
Maar wat gebeurt er als je jezelf in gevaar brengt en je door het remmen de macht over het stuur verliest en in de vangrails belandt?

De Duitse Hooge Raad moest hierover in een verzekeringszaak te beslissen. De bestuurder van een auto had bij een snelheid van 80 km/h op de rem getrapt en een uitwijkmanoeuvre gemaakt om een plotseling overstekende vos te ontwijken. De reactie was te heftig en de auto belandde in de vangrails. De verzekeraar vond dat hij niet verplicht was de schade te vergoeden.

De Hooge Raad gaf hem gelijk. De bestuurder is in dergelijke situaties verplicht de schade af te wegen die ontstaat als het tot een botsing komt met de schade (ook de letselschade) die kan ontstaan als de uitwijkmanoeuvre mislukt. Bij deze afweging dient men ook de grootte van het dier mee te nemen. Bij een haas of vos zal de schade aan de auto verhoudingsgewijs gering zijn. Dus uitwijken is eigen risico.

Tip: Kijk goed of de haas niet toch een hert blijkt te zijn (wellicht met wat korte poten).

Meer weten (niet over wild, maar over verkeersrecht)? Neemt u dan contact op met de heer Wemmers van ons kantoor. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0