”Transfer pricing” tussen Nederlandse moeder en Duitse dochter

 ”Transfer pricing” tussen Nederlandse moeder en Duitse dochter

Het rommelt aan het front van “transfer pricing” (verrekeningsprijzen), zo meldt het Financieele Dagblad (FD). Achtergrond is het feit dat de fiscus grote belangstelling toont voor de prijzen die bedrijven bij grensoverschrijdende transacties tussen verwante vennootschappen berekenen.

Zoals u weet dienen deze transacties op “arm´s length” te geschieden. Dit houdt in dat voor het leveren van producten of diensten tussen gelieerde vennootschappen dezelfde prijs moet worden gehanteerd als een derde, niet gelieerde, partij zou moeten betalen.

Het spreekt voor zich dat deze definitie voor uitleg vatbar is. Helaas zijn de discussiepartners nogal op de centjes. De ondernemer die via de prijsvorming de winst in het land met de laagste belastingdruk wil laten vallen en de Nederlandse en de Duitse fiscus die ieder voor hun eigen parochie opkomen.

Het laat zich raden dat de ondernemer aan het kortste einde trekt. Rekent u te veel voor leveringen aan uw Duitse dochter, zal het de Nederlandse fiscus om het even zijn. De Duitse fiscus echter voelt zich benadeeld en zal met een naheffingsaanslag komen en omgekeerd.

Wat zowel de Nederlandse fiscus als de Duitse fiscus in elk geval wensen is een gedegen documentatie om zich een goed oordeel te kunnen vormen over de prijsvorming. In Duitsland moet u op vraag van de fiscus deze documentatie binnen 60 dagen kunnen overhandigen.

Volgens het FD neemt internationaal gezien niet alleen het aantal naheffingen toe, maar ook hun omvang. Wees derhalve gewaarschuwd.

Meer weten over belastingen in Duitsland? Neemt u dan contact op met de heer A.
Ingenerf Steuerberater/Wirtschaftspruefer. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.