Kroniek Duitsland september-oktober 2003

Kroniek Duitsland september-oktober 2003

zaterdag 27 september
BEKENTENIS Bondskanselier Gerhard Schröder geeft toe dat er fouten zijn gemaakt bij het veranderen van de hervormingsplannen. Hij bestrijdt niet dat „momenteel de resultaten enigszins zijn achtergebleven”.

TERUGTREDING Het hoofd van bestuur van Daimlerchrysler, Jürgen Schremp, legt zijn functie als commissaris van de New Yorkse beurs neer. Hij trekt daarmee de consequenties uit het schandaal rond de miljoeneninkomsten van Richard Grasso, baas van de beurs.

zondag 28 september
FORMULE I Michael Schumacher wint de Grote Prijs van de USA in Indianapolis – de zesvoudige wereldkampioen moest bij de onlangs gehouden race in Japan genoegen nemen met een achtste plaats.

maandag 29 september
MEDIA De uitgeversgroep Holtzbrink verkoopt de Berlijnse Tagesspiegel aan haar commissaris Pierre Gerckens, een vroegere topmanager van de firma.

dinsdag 30 september
Sociale hervormingen  De CDU-commissie „Sociale Zekerheid” onder leiding van voormalig Bondspresident Roman Herzog stelt onder andere voor om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen tot 67 jaar.

woensdag 1 oktober
STATIEGELD Na het verstrijken van de overgangstermijn van negen maanden treedt het landelijke systeem voor wegwerpverpakkingen in werking.

VONNIS De EU-commissie beslist dat de voormalige Hoechst AG, die ooit bij het Franse Aventis-concern hoorde, een boete van 99 miljoen moet betalen vanwege verboden prijsafspraken.

donderdag 2 oktober
JUSTITIE Het Openbaar Ministerie in Bonn staakt zijn onderzoek vanwege de klaarblijkelijk verdwenen dossiers en computerdata tijdens het wisselen van de regering. De regering Kohl kan niet strafrechtelijk worden vervolgd wegens laakbaar gedrag.

vrijdag 3 oktober
HERENIGING Met de „Sonderzug aus Pankow” reden de zanger Udo Lindenberg en talloze prominenten naar Magdeburg om op deze centrale plaats het 13e jubileum van de Duitse eenheid te vieren.

zaterdag 11 oktober
VOETBAL I Met een overwinning van 3:0 over IJsland kwalificeert het Duitse elftal zich voor de Europacup 2004 in Portugal.

BERISPING Oud-kanselier Helmut Schmidt keurt het gejammer van de Oost-Duitsers af. Hij vindt hun kritiek over de pensioenpremie overtrokken en „zum Kotzen.”

zondag 12 oktober
UITSTEKEND De Amerikaanse schrijfster Susan Sontag krijgt in de Frankfurter Paulskirche de „Friedenspreis des Deutschen Buchhandels”. In haar dankrede levert zij kritiek op het imperiale programma van president Bush en zijn aanhangers.

VOETBAL II Het Duitse vrouwenelftal wordt wereldkampioen in Los Angeles. In de wedstrijd tegen Zweden behalen de Duitse vrouwen met een gouden goal een overwinning van 2 -1.

maandag 13 oktober
DEMONSTRATIE In Berlijn protesteren duizenden gepensioneerden tegen de vermindering van hun pensioen. De “Deutsche Industrie- und Handelskammertag” stelt in plaats daarvan voor de pensioenen drie maal achtereen niet te verhogen.

KRITIEK De voorzitter van de FDP, Guido Westerwelle, geeft na kritiek vanuit de partij toe fouten te hebben gemaakt en belooft beterschap.

dinsdag 14 oktober 2003
TOLHEFFING VOOR VRACHTWAGENS Het “Deutsche Speditions- und Logistikverband” wil ofwel tegen de Duitse regering, ofwel tegen de exploitant een eis tot miljoenen euro’s schadevergoeding instellen. De voorzitter van de organisatie, Manfred Boes, becijfert de kosten voor het inbouwen van de gebrekkige boordcomputers op ca. 40 miljoen euro.

woensdag 15 oktober
SCHULDEN Het parlement debatteert over het groeiende financieringstekort. Minister van Financiën Hans Eichel geeft toe dat het financieringstekort van de overheidsbegroting 2003 meer dan 80 miljard euro zal bedragen.

donderdag 16 oktober
FAILLIET De chartermaatschappij Aero Lloyd staakt het luchtverkeer en vraagt faillissement aan. De Bayrische Landesbank, de grootste aandeelhouder, had verdere kredieten van de hand gewezen. Meer dan 8000 passagiers zitten vast.

RESOLUTIE De VN-veiligheidsraad neemt Irak-resolutie 1511 aan, die Irak onder het mandaat van een multinationale legereenheid onder commando van de VS plaatst. Duitsland, Frankrijk en Rusland stemmen voor de ontwerpresolutie, zonder financieel of militair deel te willen nemen.

vrijdag 17 oktober
PARLEMENT De Bondsregering overleeft beide stemmingen over de hervormingen van de arbeidsmarkt. De rood-groene coalitie kreeg ten aanzien van Hartz-wetten III en IV een meerderheid van stemmen – 304 afgevaardigden stemmen bij Hartz III voor, 294 tegen.

zondag 19 oktober
HERVORMINGEN Onder luid protest verdedigt vice-kanselier Joschka Fischer voor het bondscongres van de vakbond Ver.di de “Agenda 2010”.

maandag 20 oktober
STEMMING De SPD-leiding in Hamburg draagt de vroegere senator van Economische Zaken, Thomas Mirow, voor als lijsttrekker voor de parlementsverkiezingen in 2005.

dinsdag 21 oktober
STATIEGELD OP BLIKJES De Europese Commissie besluit gerechtelijke stappen te ondernemen tegen de statiegeldregelingen van de Bondsrepubliek Duitsland, omdat deze buitenlandse drankproducenten zouden benadelen.

donderdag 23 oktober
CONJUNCTUUR Volgens schattingen van de Bondsregering zal de economie het komende jaar met 1,5 tot 2 procent aantrekken.

vrijdag 24 oktober
DUITS LEGER De Bondsdag besluit dat de troepenmacht in Afghanistan wordt uitgebreid. De soldaten zullen niet worden ingezet voor de drugsbestrijding.

Zaterdag 25 oktober 2003
ENQUETE Volgens een zondagse enquête van het onderzoeksinstituut Wahler heeft het vertrouwen in de regering Schröder een diepterecord bereikt: 29 procent.

zondag 26 oktober
VERKIEZINGSDECBACLE De SPD is de grootste verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen in Brandenburg. De sociaal-democraten lijden een verlies van 15,4 procent tegenover 1998 en zijn met 23,6 procent slechts nog de tweede sterkste macht in het land. De CDU wint met 27,8 procent.

maandag 27 oktober 2003
KUNST Meer dan twee maanden na zijn cocaïne affaire wordt de schilder en professor in de kunsten en wetenschappen Jörg Immenhof geschorst in zijn betrekking aan de Kunstakademie van Düsseldorf. Daarmee dreigt Immenhof zijn ambtenaarstatus te verliezen.

dinsdag 28 oktober 2003
TEGENSLAG VOOR JUSTITIE
De gerechtelijke procedure tegen de vermoedelijke moordenaar van de negenjarige Peggy dient opnieuw te worden geopend. Aan het proces is, tegen de voorschriften in, geen lekenrechter toegewezen.

BOUW Vakbond en werkgeversorganisaties zijn het eens over een verstrekkende openingsclausule in de rechtsregels m.b.t. de cao. Ondernemingsraden en firmadirecties kunnen het in de toekomst eens worden over het verlagen van de kerstgratificatie – zonder dat daarvoor verdere toestemming van de cao-partijen nodig is.

woensdag 29 oktober 2003
SPD
Heiko Maas stelt zich bij de volgende parlementsverkiezingen kandidaat voor de Saarlandse SPD; hij verzekert Oskar Lafontaine een rol in de campagne.

donderdag 30 oktober 2003
SPAARCURUS Wat het geplande korten van de pensioenen betreft, willen SPD en de Groenen ook het mes zetten in de pensioenen van politici.

vrijdag 31 oktober 2003
EURO Laatste werkdag voor Wim Duisenberg, de eerste president van de Europese Centrale bank (ECB). Zijn opvolger is de Fransman Jean-Claude Trichet.

TOPCONFERENTIE Bondskanselier Gerhard Schröder nodigt de bestuurders van de oppositie uit voor een topconferentie over de geplande hervormingen, maar Angela Merkel en Edmund Stoiber wijzen het voorstel vooralsnog af.