“Rabattgesetz” verdwijnt

“Rabattgesetz” verdwijnt

Zonder een gedegen voorbereiding kan zakendoen in Duitsland onaangename consequenties tot gevolg hebben. Veel Nederlandse salesmanagers hebben dit aan den lijve ondervonden doordat zij in het verleden op de vingers werden getikt voor het geven van bepaalde kortingen die in strijd waren met het “Rabattgesetz” (Rabatt is het Duitse woord voor korting).

Het Bundeskabinet heeft op 13 december 2000 besloten dat het “Rabattgesetz”, sinds 1933 van kracht, afgeschaft zal worden. Hierdoor wordt het voor bedrijven mogelijk hogere kortingen te geven aan hun afnemers, waardoor de onderhandelingsruimte wordt vergroot.

Achterliggende reden voor de afschaffing van deze wet vormt onder andere de E-Commerce richtlijn van de Europese Unie. Deze richtlijn gaat uit van het principe dat de nationale wetgeving van dat land van toepassing is, waarin de online handelaar gevestigd is.

Het niet afschaffen van het “Rabattgesetz” zou tot gevolg hebben, dat Duitse online winkels maximaal 3% korting mogen geven, terwijl andere online winkels gevestigd in één van de andere Europese lidstaten veel grotere kortingen mogen geven. Hierdoor zou de concurrentiepositie van de Duitse online winkels worden benadeeld.

De afschaffing is nog niet van kracht omdat de Bundestag nog moet instemmen. Verwacht wordt dat de afschaffing van het “Rabattgesetz” aan het einde van het eerste kwartaal van 2001 een feit is.

Meer informatie over dit onderwerp:
http://www.strick.de/duitsland/nieuws/jnd-mailing-aan-afmelding/