De wereld van Single Malt Whisky volgens Willem Ham (vervolg)

De wereld van Single Malt Whisky volgens Willem Ham (vervolg)

Na een (mislukte) poging om alle “one hundred wines you must drink before you die” te verzamelen, ga ik een nieuwe uitdaging aan. Single Malt Scotch Whisky lijkt er bijzonder geschikt voor. Dit temeer ik regelmatig het genoegen heb om te genieten van enige voorlichting door de Continentaal-Europese Godfather van de Single Malt, de heer Willem Ham.

Willem heeft meer dan 1700 soorten Single Malt in zijn restaurant “Het Kompas” op Texel uitgestald (en zelf geproefd). De keuken van dit restaurant, die door Els Veeger wordt bestierd, kent eveneens een groot aantal gerechten dat door toevoeging van Single Malt een bijzondere smaak krijgt. Een uitdaging dus, waar ik nog enige tijd mee bezig zal zijn.

Willem Ham legt uit:

Highland Malt
Speyside
ARDMORE (1899)

Aberdeenshire. Licentiehouder Wm Teacher & Sons Ltd. Onderdeel van Allied Distillers Ltd. Eigendom van Allied Domecq Pic.

Ardmore wil zoveel zeggen als ‘grote landtong’, en werd gebouwd in 1898 door William Teacher. William Teacher was begonnen in 1830, toen 19 jaar oud met zijn eerste ‘Dram shop‘, waar klanten voor gebruik ter plaatse een glas whisky konden kopen voor drie pennies. In 1869 bezat hij 18 drankenwinkels en begon hij zich toe te leggen op het blenden van whisky.

In 1884 liet hij de naam ‘Highland Cream‘ registreren.

Maar één jaar nadat William Teacher, Ardmore had gebouwd, gingen de blenders Pattison frauduleus bankroet en de whiskymarkt stortte compleet in. William Teacher kwam in ernstige moeilijkheden, en met hem vele anderen, maar Teacher kon dank zij zijn drankwinkels overleven.

In 1955 werd de distilleerderij met twee ketels uitgebreid tot vier ketels. In 1960 werd The Glendronach gekocht en de laatste drankwinkels verkocht. In 1974 kwamen er vier ketels bij.

In 1976 werd William Teacher overgenomen door Allied Breweries, die op hun beurt in 1981 werden gekocht door Allied Lyons.

In 1988 nam Allied Lyons, Hiram Walker over en Allied Distillers werden gevormd, waarvan George Ballantine & Son Ltd, William Teacher & Sons Ltd en Stewart & Son Ltd te Dundee, deel van gingen uitmaken.

Koel- en proceswater komen van bronnen van de Knockandy heuvel. De ketels worden deels met kolen en deels met stoom verhit. Het is één van de grootste distilleerderijen van Schotland.

Ardmore is een heel traditioneel bedrijf met ook nog een eigen kuiperij.

Er staat één Mash tun, groot 12 ton, veertien Wash backs: vier van elk 60.000 liter en tien van elk 30.000 liter.

Ardmore heeft vier Wash stills van elk 15000 liter en vier Spirit stills van elk ook 15000 liter.

De productiecapaciteit is 2 miljoen liter spirit per jaar.

Wordt vervolgd.