Arbeidsrecht: concurrentiebeding tijdens proeftijd is levensgevaarlijk

Arbeidsrecht: concurrentiebeding tijdens proeftijd is levensgevaarlijk

Casus: werkgever en werknemer sluiten een arbeidsovereenkomst. Zij spreken – zoals in Duitsland gebruikelijk – een proeftijd van zes maanden af. Elders in de overeenkomst wordt een concurrentiebeding voor de periode van 12 maanden overeengekomen. De werkgever zegt binnen de proeftijd op. Een vergoeding voor de periode van het concurrentiebeding (minimaal 50% van het salaris ) wil hij niet betalen, omdat de opzegging tijdens de proeftijd geschiedde.

Oplossing: een concurrentiebeding is een concurrentiebeding oordeelde het Bundesarbeitsgericht (in het Latijns ” pacta sunt servanda “). Wil je het pas na de proeftijd laten ingaan dan moet je het maar uitdrukkelijk zeggen. Zo niet, dan kost het je een half jaarsalaris.

Meer weten over arbeidsrecht in Duitsland? Neemt u dan contact op met een van onze Fachanwaelte fuer Arbeitsrecht, mevrouw G. Surmann van ons kantoor. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.