Gebruik rode gasolie kan duur worden

Gebruik rode gasolie kan duur worden

Rode gasolie mag volgens de bepalingen van het Duitse Mineralölgesetz in het gebied van de Bondsrepubliek Deutsland uitsluitend voor het stoken worden gebruikt en niet voor het aandrijven van voertuigen, schepen, kranen of gereedschap.

Handelt men in strijd met deze bepaling moet men zich realiseren dat de Duitse fiscus de Mineralölsteuer volgens Duitse normen zal navorderen. Ook is er sprake van een Ordnungswidrigkeit die met een boete wordt gesanctioneerd.

Problematisch wordt de zaak als de Duitse fiscus de activiteiten van het Nederlandse bedrijf dat met rode gasolie wordt aangetroffen voor de afgelopen jaren gaat onderzoeken. In dit geval wordt gemakshalve verondersteld dat men altijd rode gasolie in Duitsland heeft gebruikt en zal de navordering (gebaseerd op het geschatte verbruik in het verleden) torenhoog kunnen worden.

Op het moment voeren wij in opdracht van een Nederlandse brancheorganisatie een procedure m.b.t. de vraag of de Duitse regeling niet in strijd met EU-recht is. De rechter in eerste aanleg deelt ons standpunt in deze en heeft aangekondigd de zaak bij het Europese Hof voor te leggen.

Wilt u meer weten? Neemt u dan contact op met dhr. Crämer van ons kantoor. Tel: 0049-2821-7222-0