Creditmanagement en Incasso

Creditmanagement en Incasso

In de vorige aflevering hebben wij gesproken over de opbouw van een kredietlimiet van een afnemer. Welke tools staan de creditmanager ter beschikking om de gegoedheid van een Duitse afnemer te toetsen? Wij onderscheiden externe en interne bronnen:

Extern:

Handelsinformatie zoals: Creditreform, D&B;
SCHUFA, het Duitse BKR;
Bankinformatie;
Uittreksel Handelsregister (wordt bij de kantonrechter gevoerd);
Balansen (opvragen bij het handelsregister kan, maar zelden met resultaat);
Persmededelingen (b.v. via Google.de en dan de tool News gebruiken);
Andere leveranciers;
Kredietverzekeraars.

Intern:

Boekhouding (u eigen ervaringen met de klant);
Verkoopafdeling/buitendienst (die hebben een persoonlijke indruk van de afnemer);
Informatiegesprekken met de klant;
Babbeltje met de receptioniste (heb je al vakantiegeld ontvangen? Is een goede in deze tijd).

Waarschuwing:

De kwaliteit en de informatiegehalte van de diverse bronnen is nogal verschillend. Handelsinformatie is niet altijd even actueel en de beoordelingen van buitendienstmedewerkers zijn nogal subjectief (zeker als zij op provisiebasis werken).

Met uitzondering van kredietlimieten van kredietverzekeraars, die over het algemeen een  gefundeerde basis voor de eigen limietverstrekking zullen zijn, bieden de meeste bronnen slechts een grove inschatting van de situatie van de afnemer. In het kader van een risico-afweging kan men echter niet zonder deze hulpbronnen. Tip: Hoe groter het opdrachtvolume, hoe meer bronnen moet je raadplegen.

Meer weten over creditmanagement in Duitsland? Neemt u dan contact op met de heer Schneider-Maessen van ons kantoor, tevens voorzitter van de Duitse vereniging voor creditmanagement. Meer weten over incasso in Duitsland? Neemt u dan contact op met de heer Peter Liewes van ons kantoor. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.