Oprichting GmbH mogelijk goedkoper

Oprichting GmbH mogelijk “goedkoper”

Zoals u weet, richten wij jaarlijks tussen de vijftig en honderd dochtervennootschappen (GmbH, GmbH & Co KG etc.) voor het Nederlandse bedrijfsleven in Duitsland op. Steeds vaker krijgen wij de vraag of wij ook Ltd.´s (kunnen/willen) oprichten.

Deze Ltd.´s schieten momenteel als paddenstoelen uit de grond. Helaas worden zij vaak niet door de meest betrouwbare figuren opgericht. De reden ligt in het feit dat de Ltd. quasi tegen nultarief de persoonlijke aansprakelijkheid voor economisch handelen uitsluit. Reden genoeg voor de gemiddelde Duitse ondernemer om met een dergelijke Ltd. geen zaken te doen.

Toch is ook de Duitse regering van het fenomeen Ltd. onder de indruk geraakt en ligt er een wetsvoorstel om het stamkapitaal van heden 25.000,00 euro naar 10.000,00 euro te verlagen. De verlaging moet per 01-01-2006 ingaan. Deze datum is echter geen reden om niet reeds heden een GmbH op te richten. Immers, indien gewenst kunt u per 2006 het huidige stamkapitaal weer verlagen (als uw eigen vermogen door deze transactie niet negatief wordt).

Trouwens, met de invoering van het nieuwe minimaal stamkapitaal moet de hoogte van het stamkapitaal ook op het briefpapier van de GmbH worden vermeld en is derhalve onmiddellijk zichtbaar voor uw zakenrelatie. De gevolgen zullen zijn dat bonafide bedrijven hun (zichtbare) stamkapitaal juist zullen verhogen in plaats van te verlagen.

Meer weten over het oprichten van een bedrijf in Duitsland? Neemt u dan contact op met de heer F.B. Heinzel. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.