Duitse verkiezingen op 22 september

Duitse verkiezingen op 22 september

Schröder of Stoiber, wie gaat het winnen? Niemand kan dit op het moment zeggen. Nadat Stoiber de laatste maanden als de zekere overwinner uit de peilingen naar voren kwam heeft de vloedcatastrofe Schröder weer naar boven gespoeld (elk nadeel heeft z´n voordeel II).

De manier van “leiding geven” in deze noodsituatie heeft blijkbaar indruk op de bevolking gemaakt. Leiding geven is echter een groot woord voor de slechts mediale aanwezigheid van de heren politici, waarbij toegegeven moet worden dat Schröder met zijn groene laarzen en legerjack een wat serieuzere indruk maakte dan Stoiber met zijn gele laarzen (toch echt Duits) een zijn blauwe Lacoste shirt (hij kwam van zijn vakantieadres).

Regeren is vooruitzien…, zegt men. Als dat echter een criterium voor de keuze van een nieuwe regering is, hebben wij in Duitsland een probleem. Leest u eens op de Duitse websites van verschillende hulporganisaties hoe chaotisch de hulpverlening in deze situatie is gecoördineerd. Er was gewoon geen plan van aanpak. Noch vanuit de deelstaten (Stoiber is ministerpresident van een deelstaat) noch vanuit de bondsregering (met Schröder als kanselier).

Heeft het (Duitse of Nederlandse) bedrijfsleven voordeel van de overwinning van de een of de ander? Het antwoord is het zelfde als vier jaar geleden: Het is niet te verwachten dat de nieuwe bondskanselier de grote wijzigingen die Duitsland nodig heeft serieus gaat aanpakken (de volgende deelstaatverkiezingen moeten immers ook gewonnen worden). Mocht onverwacht iemand de moed opbrengen toch ingrijpende veranderingen te willen doorvoeren dan is hij afhankelijk van de medewerking van de Bundesrat (de eerste kamer). Hier heeft de huidige regering op het moment niet meer de meerderheid. Dus…