Lage prijsafspraken tussen moeder en dochter gevaarlijk

Lage prijsafspraken tussen moeder en dochter gevaarlijk

Casus: Een GmbH heeft jarenlang een omzet van meer dan 10 miljoen euro. Het omzetrendement varieert tussen de 0,03 en 2,53 %. Bij een controle door de Duitse fiscus constateert de inspecteur dat de inkoopprijzen die de GmbH aan haar moeder betaalt, aan de hoge kant zijn. Terwijl de GmbH op producten van andere leveranciers een goed rendement betaald, is dit bij producten van de moeder niet het geval.

Oplossing: De fiscus beschouwde de transacties tussen moeder en dochter als verkapte winstuitdeling.

Gevolg: De fiscus kan de winst van de GmbH schatten. Basis voor de schatting is de hypothetische (inkoop)prijs die een vreemde derde had geaccepteerd. Over de hieruit volgende hypothetische winst dient Duitse vennootschapsbelasting te worden betalen.

Meer weten over belastingrecht in Duitsland? Neemt u dan contact op met de heer A. Crämer. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.