Opzetten van een winkel(keten) in Duitsland

Opzetten van een winkel(keten) in Duitsland

Steeds meer ondernemers overwegen een winkelketen in Duitsland op te zetten. Reden genoeg om de praktische maar ook fiscaal – juridische kant van een dergelijk project te belichten.

Het zoeken van geschikte locaties

Alvorens in Duitsland aan de slag te gaan is het noodzakelijk een duidelijke strategie te ontwikkelen. Wil ik de hele Duitse markt bewerken (aantal gemeentes met meer dan 50.000, 100.000 etc. inwoners)? Ga ik me concentreren op een bepaalde regio (de deelstaat Nordrhein-Westfalen telt bij voorbeeld al 18 miljoen inwoners) of ga ik alleen maar kijken naar A1 locaties, waarbij het mij niet uitmaakt in welke stad een winkelpand vrijkomt?

De beslissing is essentieel m.b.t. de marketingkosten en logistieke kosten maar ook in verband met het aansturen van de filialen. Heeft u in het begin een filiaal in Berlijn, één in Muenchen en één in Hamburg, dan moet u aardig wat kilometers afleggen om regelmatig een bezoek te brengen.

Heeft u een filiaal in Essen en één in het Centro Oberhausen en wilt u bijv. middels folders reclame maken, dan moet u alleen voor uw filiaal in Essen (ca. 600.000 inwoners, ca. 294.000 huishoudens) minimaal 300.000 folders verspreiden, zonder dat er enige meetbare meerwaarde voor uw filiaal in Oberhausen (ca. 219.000 inwoners, ca. 100.000 huishoudens) ontstaat. De kosten van marketing lasten dan sterk op het resultaat van elk filiaal. Het is dan ook zaak een strategie te kiezen om deze kosten in de hand te houden (alleen A1 locaties in de buurt van H&M en geen verdere marketingacties zou een oplossing kunnen zijn, maar dat hebben ook anderen al bedacht).

Voor het zoeken van locaties kunt u gebruik maken van makelaars. Wij hebben er ca. 86.000 in Duitsland, omdat een ieder die bereid is ca. euro 1.300,00 te betalen zich kan inschrijven voor dit beroep. De kwaliteit is vaak matig, de opleiding regelmatig nihil en de kosten zijn naar Nederlandse maarstaven exorbitant. Om hem recht op provisie te verschaffen is het voldoende dat de makelaar u alleen maar heeft gewezen op een object, zonder dat hij verder iets heeft uitgevoerd (bij aankoop van een pand rekent uw makelaar tussen de 3 en 6 procent van de koopsom plus btw als courtage).

De kosten van een makelaar zijn uiteraard bespreekbaar, als u hem opdracht geeft voor u geschikte locaties te zoeken. Uw afspraken moet u echter wel schriftelijk vastleggen, omdat anders de gebruikelijke courtage wordt gerekend.

Gratis daarentegen zijn de diensten van de lokale Wirtschaftsförderung van de gemeente. Veel gemeentes in Duitsland beschikken over een database m.b.t. vrij(komend)e winkelpanden in hun stad. Zij leggen dan ook graag contacten met de eigenaren van winkelpanden en/of de door de eigenaar ingeschakelde makelaar.

De onderstaande thema´s zullen in de volgende nieuwsbrieven successievelijk worden besproken:

– huren van een pand (juridisch, fiscaal BV/GmbH, inschrijving in het Gewerberegister)/betriebspflicht
– personeel (aannemen, verlonen)
transfer pricing

Wordt vervolgt.