Het oprichten van een bedrijf in Duitsland (Duitse aandeelhouder?)

Het oprichten van een bedrijf in Duitsland (Duitse aandeelhouder?)

Regelmatig horen wij de wens van Nederlandse ondernemers om hun Duitse verkoopmedewerker aandeelhouder van een nieuw op te richten GmbH te maken. Als motivatie wordt aangegeven dat men de persoon in kwestie graag aan het bedrijf wil verbinden en via het aandeel wil motiveren extra z´n best te doen.

‘Bezint eer u begint’ is een oud Nederlands gezegde en vooral in deze situatie van toepassing.

 Met uw aandeelhouder bent u (zakelijk) getrouwd en anders dan in een normale huwelijksrelatie is het bijna niet meer mogelijk om je partner kwijt te raken. Kent men in Nederland in de relationele sfeer een flitsscheiding en wat er meer mag zijn, een Duitse aandeelhouder wordt duurzaam onderdeel van je (zakelijk) leven.

De wet kent weliswaar enkele redenen om een aandeelhouder uit te sluiten, maar de lat ligt extreem hoog en de weg is lang en gaat (ongetwijfeld) gepaard met een juridische strijd door alle instanties.

Op zijn laatst als u juridisch advies inwint hoe u een ongeliefde aandeelhouder weer kunt kwijtraken, zult u zich afvragen wat u weleer bewogen heeft om hem aandeelhouder te maken. Ach ja, motivatie was het grote doel en u zag geen andere weg om de persoon in kwestie bij het bedrijf te betrekken.

Echter, er waren wegen en middelen geweest om het beoogde doel te bereiken. Wat denkt u van een hoog salaris en een riante winstdeling. Was dit aanbod niet voldoende geweest om de persoon in kwestie over de streep te trekken? Meestal zal dit wel het geval zijn geweest. Had u voor deze oplossing gekozen dan was u nu een vrije ondernemer. Functioneert de medewerker niet naar verwachting, dan neemt u (wellicht tegen betaling van een vergoeding) afscheid en kijkt u uit naar een andere invulling van de positie. Nu echter zit u met een zeurende aandeelhouder die u niet kwijt kunt raken.

Meer weten over Duits vennootschapsrecht of het oprichten van een bedrijf  in Duitsland ? Neemt u dan contact op met de heer F.B. Heinzel. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.