Merkenrecht: verkeerde strepen op kleding kostbare zaak

Merkenrecht: verkeerde strepen op kleding kostbare zaak

Omdat Adidas een bekend merk is, let men er nadrukkelijk op dat niemand ook maar enigszins kan meeprofiteren van de bekende drie strepen. Meer dan 20.000 euro advocatenkosten brengt men in rekening bij degene die via een Abmahnschreiben, een kort geding en een Abschlussschreiben op de vingers wordt getikt, omdat hij te dicht bij het merk is gekomen.

De hoge kosten zijn het gevolg van de wettelijke bepalingen omtrent de minimumvergoeding voor advocaten (het RechtsanwaltsvergütungsgesetzRVG” ) enerzijds en de hoogte van het belang van merkenkwesties anderzijds. Daarbij komen nog de kosten van een octrooigemachtigde, die men in merkenzaken altijd op kosten van de partij die inbreuk maakt, mag inschakelen.

Hoe bekender een merk, des te hoger het belang dat eraan wordt toegerekend. Bij merken als Adidas en Puma gaat men er in de regel van uit dat het belang van de merkhouder om zich tegen een (vermeende) inbreuk te verweren met ca. 700.000 euro moet worden becijferd. Ook wanneer men slechts tien stukken kleding op de markt heeft gebracht die tegen het merk aanleunen en de economische schade derhalve gering is, verandert het niets aan het belang om de inbreuk af te weren.

Meer weten over merkenrecht en intellectueel eigendom in Duitsland? Neemt u dan contact op met de heer H. Kloenne. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.