Handelsagent heeft ook recht op provisie bij bemiddeling buiten zijn rayon

Handelsagent heeft ook recht op provisie bij bemiddeling buiten zijn rayon

Is aan de handelsagent een bepaald gebied toegewezen (Bezirksvertretung), dan heeft hij recht op provisie over alle transacties die in dit gebied tot stand komen, ook al heeft de klant bijv. rechtstreeks bij de principaal besteld.

Voor de agent daarentegen is het niet bij voorbaat verboden buiten zijn gebied te bemiddelen.

Geeft de principaal de agent toestemming om buiten het eigen gebied transacties te bemiddelen (door acceptatie van de order) en komt op basis van de activiteiten van de agent zodoende een contract tot stand, is de principaal verplicht de volledige provisie aan de agent te betalen. Problematisch wordt het natuurlijk als de klant in een gebied zit dat aan een andere agent is toegewezen. Dan heeft ook deze agent op basis van zijn Bezirksvertretung recht op de volledige provisie.

Consequentie: de principaal moet twee keer provisie betalen!

Meer weten over agentuurrecht in Duitsland? Neemt u dan contact op met mevrouw G. Surmann. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.