Handelsagenten: mag je zomaar concurrerende producten vertegenwoordigen?

Handelsagenten: mag je zomaar concurrerende producten vertegenwoordigen?

Veel handelsagenten hebben meerdere agenturen en dat is – als de producten complementair zijn – goed voor alle principalen. Immers, bij een variëteit aan producten kan door synergieën meer omzet voor een ieder worden gegenereerd. Wat is echter aan de hand als de agent plotseling een collectie gaat voeren die concurrerend is met de producten van een van zijn principalen?

Het ligt voor de hand dat je een dergelijke situatie reeds in de agentuurovereenkomst moet regelen. Echter, veel Nederlandse principalen willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en maken gebruik van standaard modellen, die zij ergens van het internet downloaden. Logisch, dat je daarin geen bepaling vindt welke andere collecties of bedrijven de agent mag vertegenwoordigen.

Gelukkig biedt in dit geval de rechtspraak een uitweg. Zijn de producten naar aard en doelstelling uit oogpunt van de afnemer uitwisselbaar, dan is er sprake van een  Konkurrenzlage die een opzegging van de overeenkomst rechtvaardigt. In dergelijke situaties is er namelijk sprake van een vertrouwensbreuk tegenover de principaal die over het algemeen onherstelbaar zal zijn. Deze vertrouwensbreuk maakt ook een vermaning (Abmahnung) overbodig.

Meer weten over het recht van handelsagenten in Duitsland? Neemt u dan contact op met mevrouw G. Surmann of mevrouw C. van den Hurk. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.