Ausbildungsplatzabgabe

Ausbildungsplatzabgabe

Wij hebben een groot aantal vragen ontvangen omtrent de nieuwe Ausbildungsplatzabgabe (een ‘boete’ als bij een bedrijf met meer dan 10 medewerkers niet minimaal 7% van de werknemers leerlingen zijn).

a.) Komt-ie of komt-ie niet?

Niemand weet het op het moment precies. De bondsregering heeft beloofd dat de maatregel niet ingaat als er voldoende Ausbildungsplatze worden gecreëerd. Pas in september zal hierover duidelijkheid bestaan.

b.) Moeten wij nu leerlingen in dienst nemen of is het
     zinvoller nog even te wachten?

Goede vraag. Het is een soort gokspel. Als u nu leerlingen aanneemt, kunt u kiezen uit de ‘beste’ Absolventen van de diverse schoolvormen. Wacht u tot september, dan moet u kiezen uit de overgebleven ‘rest’ of de boete betalen.

c.) Onze huidige leerlingen doen het op de Berufsschule zo
     goed dat zij overwegen hun leertijd te verkorten van 3 naar 2 jaar.
     Wat zijn de gevolgen?

Gefeliciteerd met uw leerlingen, zij steken met kop en schouders boven de middelmaat uit en zijn derhalve potentieel waardevolle medewerkers voor de toekomst. Het is maar afwachten of u bij de volgende lichting vergelijkbare kwaliteiten aantreft.

Financieel gezien wordt het echter een ander verhaal:

Voorbeeld: uw bedrijf telt 20 medewerkers waarvan 2 leerlingen. Als deze nu (versneld) afstuderen heeft u geen leerlingen meer. De oud-leerlingen hebben nu recht op een ‘normaal’ salaris, hetgeen minimaal € 1000,- per leerling per maand extra zal zijn. Volgens de Ausbildungplatzrechner, moet u een boete van € 5.688,- betalen. De boete en de additionele loonkosten bij elkaar opgeteld zijn de kosten die u maakt tengevolge van de vervroegde beëindiging van de leerlingenopleiding.

Deze meerwaarde moeten de 2 leerlingen dus in zich dragen als u ze voor een vast dienstverband wilt aannemen. Zo niet, dan blijft er niets anders over dan de ‘snelle’ leerlingen niet over te nemen en het dienstverband na hun behaalde eindexamen te beëindigen en nieuwe leerlingen in dienst te nemen.

Download van de Ausbildungplatzrechner (download als volgt: www.dihk.deAus- und Weiterbildung →rechter kolom →Ausbildungsplatzabgabenrechner roep de tekst “Ein teurer Irrweg…op, aan het einde: download Ausbildungsplatzabgabenrechner

Meer weten? Neem dan contact op met mevrouw G. Surmann van ons kantoor. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.