BV heeft opdracht, (zuster) GmbH factureert

Incasso in Duitsland (BV heeft opdracht, (zuster) GmbH factureert)

Casus: Een Nederlands bedrijf ontvangt een opdracht van een Duits bedrijf. De Duitse zuster GmbH factureert. De opdrachtgever betaalt niet.

Terecht, want de opdrachtgever heeft geen factuur van zijn contractpartner ontvangen, maar van een andere (rechts)persoon die geen enkele prestatie heeft geleverd.

Oplossing: De GmbH moet de nota crediteren en de BV moet alsnog een (correcte) factuur zenden. Dat hierdoor vertraging ontstaat, ligt voor de hand, maar is het gevolg van eigen handelen.

NB: Ook Nederlandse bouwbedrijven en bedrijven van aanverwante sectoren factureren regelmatig de door hun Nederlandse bedrijf uitgevoerde werken via hun Duitse GmbH (intern stuurt de BV dan een factuur aan de GmbH). Los van de vraag of dit überhaupt kan (een goed gesprek met de fiscale adviseurs lijkt mij op z’n plaats) moet de Nederlandse BV ook aan de Duitse GmbH een vrijstelling volgens de 15%-regeling overhandigen en moet de BV alle meldingen volgens het Arbeitnehmer-Entsendegesetz doen. Omdat de aard van de facturering over het algemeen niet contractueel wordt vastgelegd, zal ook de feitelijke opdrachtgever een vrijstelling van de BV willen hebben. Hij gaat er immers vanuit dat de BV zal factureren. Waarom moeilijk als het ook makkelijk kan? Als de GmbH de opdracht had aangenomen en de BV als onderaannemer had ingeschakeld, was de zaak simpel en zuiver geregeld geweest. Nog gemakkelijker is het natuurlijk als de BV rechtstreeks met de opdrachtgever afrekent.