Ausbildungsplatzabgabe komt niet

Arbeidsrecht

Ausbildungsplatzabgabe komt niet

In de laatste twee edities van de Juridische Nieuwsbrief Duitsland hebben wij het over de Ausbildungsplatzabgabe gehad. Een boete voor bedrijven die minder dan 7% leerlingen in dienst hebben. De regering had volgens het wetsvoorstel de mogelijkheid om van de heffing van de Abgabe afstand te nemen als er voldoende Ausbildungsplätze zouden zijn (of zouden komen).

De bondsregering heeft inmiddels met de werkgevers een nationalen Ausbildungspakt gesloten, waarin de werkgevers (organisaties) zich ‘bindend’ hebben verplicht 30.000 additionele Ausbildungsplätze te creëren.

Wij zijn benieuwd hoe dit uitpakt, want het zijn natuurlijk de individuele bedrijven die de plaatsen ter beschikking moeten stellen en die kunnen uiteraard niet door hun werkgeversvereniging contractueel worden verplicht. Volgend jaar zal de Umlage derhalve wellicht weer op de agenda staan.