Kroniek Duitsland juni 2004

Kroniek Duitsland juni 2004
(ideaal voor smalltalk met uw Duitse relaties)

dinsdag 1 juni
SOEVEREINITEIT Veertien maanden na de val van Sadam Hoessein kiezen de overgangsregering van Irak, de Verenigde Naties en de Verenigde Staten de soenniet Ghazi Mashal Ajil al-Yawar als overgangspresident van Irak.

GEVANGENIS CDU-politici eisen Sicherungshaft voor extremistische buitenlanders. Minister van Binnenlandse Zaken Otto Schilly (SPD) wijst verandering van het overeengekomen compromis betreffend de immigratie van de hand.

woensdag 2 juni
VOETBAL
In een voorbereidende wedstrijd voor de EK wint Duitsland van Zwitserland met 2 : 0.

vrijdag 4 juni
GEZONDHEID Duitse jongeren roken volgens de Wereldgezondheidsorganisatie in vergelijking met andere Europese landen het meest. Ook qua alcoholconsumptie behoren zij tot de bovenste 25 %.

zaterdag 5 juni
BELASTINGTRUC  Het mobiele telefoniebedrijf Vodafone kondigt aan, afschrijvingen ter hoogte van 50 miljard euro uit de overname van Mannesmann met belastingverlagende werking te gelde te maken. Dit lokt hevige protesten uit.

zondag 6 juni
VERZOENING Zestig jaar na de landing van de geallieerden in Normandië neemt Gerhard Schröder als eerste bondskanselier deel aan de herdenking van D-day.

maandag 7 juni
UITLAATGASSEN De bondsregering wil het gebruik van dieselvoertuigen met roetfilters alleen bevorderen op basis van een uniforme EU-norm voor uitlaatgassen.

OVERNAME Het softwareconcern Microsoft maakt bekend maandenlang tevergeefs over een overname te hebben onderhandeld met concurrent SAP.

dinsdag 8 juni
WERKLOOSHEID Nieuwe cijfers over de arbeidsmarkt bieden weinig hoop: vanwege de tijd van het jaar waren er in mei in vergelijking met april weliswaar 150.000 mensen minder als werkloos gemeld, maar dit zijn er altijd nog 9.000 meer dan vorig jaar.

woensdag 9 juni
AANSLAG In Keulen explodeert een bom voor twee Turkse winkels; 22 mensen raken gewond. De politie sluit terroristische motieven uit.

OPENINGSTIJDEN Het Bundesverfassungsgericht keurt de geldende openingstijden voor winkels goed. Voor een fundamentele hervorming van de openingstijden zijn de deelstaten zelf verantwoordelijk, aldus de voorzittende rechter.

donderdag 10 juli
LAATSTE WIL
Minister van Justitie Brigitte Zypries bereidt een wet voor, waarmee de wens van doodzieke patiënten om af te zien van levensverlengende maatregelen, meer gewicht krijgt.

vrijdag 11 juni
BUNDESRAT Met de stemmen van meerdere, door de CDU geregeerde deelstaten keurt de Bundesrat de hervormingen van de pensioenbelasting goed. Het wetsontwerp betreffend de afgifte van opleidingsplaatsen behoeft daarentegen goedkeuring van de bemiddelingscommissie.

zondag 13 juni
VERKIEZINGEN I Bij de Europese verkiezingen behaalt de SPD een historische verkiezingsnederlaag en daalt haar aandeel met 9,2 % tot 21,5 %. Ook de CDU/CSU verliest stemmen (4,2 %), maar blijft met 44,5 % de grootste partij. De Groenen verdubbelen hun aandeel bijna en zijn zo met de FDP en de PDS de grote winnaars.

VERKIEZINGEN II De CDU redt bij de beslissing over het nieuwe parlement van de deelstaat Thüringen, ondanks hoge verliezen (minus 8 %), met 43 % de absolute meerderheid van de mandaten. De PDS wordt ver voor de SPD de tweede partij en de Groenen en de FDP.

maandag 14 juni.
SPD Partij- en fractievoorzitter Franz Müntefering kondigt aan, ondanks het verkiezingsdebacle vast te houden aan de hervormingsagenda 2010. Tegelijkertijd bestaat er in de SPD opnieuw onenigheid omtrent de koers van de hervormingen en een mogelijke reorganisatie van het kabinet.

dinsdag 15 juni
BANK Het Bundesrechnungshof maakt de uitkomst van de controle van de praktijken van de Bundesbank openbaar: voor bestuursleden zijn villa’s en huizen aangeschaft. De Bundesbank spreekt tegen dat dit op kosten van de belastingbetalers is geschied.

woensdag 16 juni
AKKOORD De bondsregering en het bedrijfsleven sluiten een bindend akkoord dat jaarlijks 30.000 nieuwe opleidingsplaatsen en 25.000 stageplaatsen zal creëren. Als tegenzet zal de rood-groene coalitie de omstreden wet voor een reorganisatie van het opleidingssysteem tot 2005 uitstellen.

donderdag 17 juni
IMMIGRATIE Overeenstemming in de onenigheid om de immigratiewet. De regering en de oppositie worden het eens over de laatste details van het compromis. Op 9 juli zal de wet worden aangenomen.

vrijdag 18 juni
AFTREDEN Walter Döring treedt af als minister van Economische Zaken van Baden-Württemberg en vice-voorzitter van de landelijke FDP. Tegen hem is een onderzoek ingesteld wegens verdenking van het aannemen van steekpenningen.

zaterdag 19 juni
OPVOLGER Na het aftreden van Walter Döring stelt de FDP-fractie in Baden-Württemberg haar voorzitter Ernst Pfister voor als nieuwe minister van Economische Zaken van deze deelstaat.

zondag 20 juni
KRITIEK
Op de partijcongressen van de SPD in Hamburg, Berlijn en in Saarland eisen delen van de achterban duidelijke veranderingen van de belasting- en arbeidsmarktpolitiek.

dinsdag 22 juni
PROCES De voormalige vice-voorzitter van de Politie, Wolfgang Daschner, wordt een proces aangedaan. Het Landgericht Frankfurt heeft de aanklacht wegens het dreigen met foltering tijdens het onderzoek naar de moord op Jakob von Metzler toegestaan.

woensdag 23 juni
BEURSGANG Het aandeel van de Postbank bereikt bij de eerste notering aan de Frankfurter Beurs een waarde van € 29,00, net boven de emissieprijs van € 28,50.

VOETBAL II Het Duitse nationale team verliest met 1 : 2 van Tsjechië en wordt zodoende al in de voorrondes van de EK uitgeschakeld.

donderdag 24 juni
OVEREENSTEMMING Siemens komt met IG Metall tot overeenstemming over arbeidstijdverlenging in twee fabrieken. Het concern schrapt vervolgens de plannen voor het verplaatsen van de arbeidsplaatsen naar Hongarije.

VOETBAL III Rudi Völler neemt ontslag als trainer van het Duitse nationale team.

vrijdag 25 juni
ECONOMIE De ifo-index van het zakelijke klimaat daalt in juni tot ieders verassing met 1,4 punt tot 94,6 punten en bereikt zodoende de laagste stand sinds september 2003.