Zomaar projecten uitvoeren in Duitsland, dat kan niet (vervolg)

Zomaar projecten uitvoeren in Duitsland, dat kan niet (vervolg)

Buitenlandse bedrijven die met (eigen) medewerkers werkzaamheden in Duitsland willen uitvoeren, moeten aan de bepalingen van het Arbeitnehmer-Entsendegesetz voldoen. Deze wet is gebaseerd op de EU-detacheringsrichtlijn en verklaart enkele Duitse cao-bepalingen ook algemeen bindend voor buitenlandse bedrijven.

Oplossing

U zult nu zeggen dat het best zo kan zijn dat een project over meerdere jaren loopt, maar dat u niet de gehele tijd in Duitsland werkt. Uw bedrijf wordt namelijk uitsluitend voor bepaalde werkzaamheden binnen het project – en derhalve met tussenpauzes – ingeschakeld. Bij elkaar opgeteld is er geen sprake van dat u langer dan twaalf maanden in Duitsland werkt. Pech gehad, zal de Duitse fiscus roepen want hij telt deze „onderbrekingstijden“ bij zijn berekening vrolijk mee, als er sprake is van een totale opdracht.

Bent u niet allen incidenteel maar structureel op de Duitse markt actief, dan is het zinvol om over de oprichting van een Duitse GmbH na te denken. In ons voorbeeld van een langdurig project zou de GmbH het werk kunnen aannemen en de Nederlandse moeder als onderaannemer per projectfase kunnen inschakelen.

Opluchting

Als u het bovengenoemde gelezen heeft, zal bij u wellicht de indruk zijn ontstaan dat het uitvoeren van werk in Duitsland een bijna onmogelijke zaak is. Dit is echter verre van waar. Natuurlijk zijn er een aantal formele regels in acht te nemen en moet men ook de fiscaliteit in het achterhoofd houden. Maar dit is altijd het geval als u in een ander land werkt (ook het werken in bijv. België kent zo z´n regels, die trouwens best vergelijkbaar met het Duitse systeem zijn). Wel is het noodzakelijk, voor de stap over de grens enige informatie over het reilen en zeilen in het betreffende land in te winnen of een cursus op dit gebied te volgen. Als u de spelregels een keer heeft begrepen, dan is het Arbeitnehmer-Entsendegesetz een logisch verhaal en dus hanteerbaar. Zoals uit het feit blijkt dat honderden collega bedrijven probleemloos in Duitsland zakendoen en dat is toch een opluchting.

Meer weten over het legaal uitvoeren van projecten in Duitsland? Neemt u dan contact op met de heer N. Welchering. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.

Meer weten over Duitse contracten van aanneming van werk in Duitsland? Neemt u dan contact op met de heer U. Croonenbrock of de heer R. Bueckers. Het telefoonnummer is: 0049-2821-7222-0.