De wereld van Single Malt Whisky volgens Willem Ham (vervolg)

De wereld van Single Malt Whisky volgens Willem Ham (vervolg)

Na een (mislukte) poging om alle “one hundred wines you must drink before you die” te verzamelen, ga ik een nieuwe uitdaging aan. Single Malt Scotch Whisky lijkt er bijzonder geschikt voor. Dit temeer ik regelmatig het genoegen heb om te genieten van enige voorlichting door de Continentaal-Europese Godfather van de Single Malt, de heer Willem Ham.

Willem heeft 1639 soorten Single Malt in zijn restaurant “Het Kompas” op Texel uitgestald (en zelf geproefd). De keuken van dit restaurant, die door Els Veeger wordt bestierd, kent eveneens een groot aantal gerechten dat door toevoeging van Single Malt een bijzondere smaak krijgt. Een uitdaging dus, waar ik nog enige tijd mee bezig zal zijn.

Willem Ham legt uit:

In verband met het ambacht om te distilleren wordt ook de monnik Columba genoemd. Hij leefde van 521 tot 597 en stichtte verschillende kloosters in Ierland, waaronder dat van Durrow, waar het beroemde evangelarium zou zijn geschreven.

In 563 verlaat Columba met 12 monniken Ierland voor een pelgrimsreis, zoals kenmerkend voor het Ierse monnikendom, zij belanden op Ioua (Iona) één van de Inner Hebriden.

Het woord Hebrides stamt uit het Noors en betekent “eiland aan de rand van de zee”.

Het eiland Iona betekent duif en is genoemd naar de profeet Jona de bijbelse zeevaarder.

Iona ligt vlak achter het eiland Mull en er staat een prachtig gerestaureerde abbey.

Er bestaat een prachtig reisverhaal van Jan van der Vegt, “Aan de rand van de zee, reizen naar de Hebriden”, uitgegeven door Nijgh & van Ditmar, helaas al lang uitverkocht, die verspreidt over een aantal jaren dit gebied bereisde.

Om precies te zijn: aan de westkust van Schotland liggen 589 eilanden.,De Schotse definitie van een eiland is: een stuk grond omgeven door water met voldoende begroeiing om één schaap te kunnen laten leven of dat door mensen wordt bewoond.

Overigens: één van de kleinere eilanden is Coll, dat een paar jaar geleden in Nederland bekendheid verkreeg omdat tijdens de verhoren, die de RSV-affaire zouden gaan heten, bleek dat topman Jan de Vries uit Vinkeveen, een topman van de RSV, regelmatig met een helikopter van en naar het eiland werd gehaald en gebracht, dat grotendeels in zijn bezit was.

 

Wordt vervolgd.