Verkeersrecht: Het Duitse puntensysteem

Verkeersrecht: Het Duitse puntensysteem

Zoals in de vorige nieuwsbrief reeds aangekondigd, kunt u als Nederlander in het Duitse verkeersysteem strafpunten opgelegd krijgen. Deze worden geregistreerd bij het Verkehrszentralregister in Flensburg (Flensburger Punkte).

Straftaten worden afhankelijk van aard en omvang bestraft met 5-7 punten. Bij  Ordnungswidrigkeiten loopt het puntenscala van 1-4. (Zie vorige nieuwsbrief voor de definitie van beide begrippen)

De punten die gepaard gaan met de overtredingen die u mogelijkerwijs begaat op Duitslands wegen, worden bij elkaar opgeteld. Bedraagt uw totaal tussen de 8-13 punten dan krijgt u een officiële waarschuwing (Verwarnung) en wordt u de mogelijkheid geboden tot vrijwillige deelname aan een verkeersherscholingsseminar (Aufbauseminar). Komt u in het gebied van 14 tot 17 punten dan is deelname aan dit seminar verplicht, mits u niet in de laatste 5 jaar al hebt deelgenomen. In dat geval ontvangt u namelijk opnieuw een schriftelijke waarschuwing, waarin u vrijwillige deelname aan een verkeerspsychologisch onderzoek wordt aangeboden. Heeft u meer dan 18 punten dan wordt u het recht ontnomen nog langer een voertuig te besturen (Entziehung der Fahrerlaubnis).

Meer informatie over dit onderwerp:
http://www.strick.de/bekijken/nl/nlexpertise.cfm#transportrecht