De wereld van Single Malt Whisky volgens Willem Ham (vervolg)

De wereld van Single Malt Whisky volgens Willem Ham (vervolg)

Na een (mislukte) poging om alle “one hundred wines you must drink before you die te verzamelen, ga ik een nieuwe uitdaging aan. Single Malt Scotch Whisky lijkt er bijzonder geschikt voor. Dit temeer daar ik regelmatig het genoegen heb om te genieten van enige voorlichting door de Continentaal-Europese Godfather van de Single Malt, de heer Willem Ham.

Willem heeft 1531 soorten Single Malt in zijn restaurant “Het Kompas” op Texel uitgestald (en zelf geproefd). De keuken van dit restaurant, die door Els Veeger wordt bestierd, kent eveneens een groot aantal gerechten die door toevoeging van Single Malt een bijzondere smaak krijgen. Een uitdaging dus, waar ik nog enige tijd mee bezig zal zijn.

Willem Ham legt uit:

De eerste distillatie duurt ongeveer zes uur. Het uit de Wash Still afkomstige distillaat wordt de Low Wine genoemd en heeft een alcoholpercentage van 10 – 12%. De tweede distillatie vindt nu plaats en duurt ongeveer tien uur. Bij deze tweede distillatie worden de voorloop en naloop, de Foreshots en Feints geheten, apart gehouden, alleen het middelste gedeelte, de Middle Cut wordt goed genoeg bevonden om te worden gelagerd.
Deze ketel is de Spirit Still.
Het alcoholpercentage bedraagt nu ongeveer 65 – 68%

De New Whisky moet vervolgens rijpen in eikenhouten vaten en dan begint het lange wachten.

De eikenhouten vaten ademen, krimpen en zetten uit, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Zo bepalen hout en weeromstandigheden de uiteindelijke smaak van de Schotse Single Malt Whisky.

Wordt vervolgd.