Het Duitse Reinheitsgebot en alles wat u over bier moet weten

Het Duitse Reinheitsgebot en alles wat u over bier moet weten

Wij drinken het regelmatig. Soms wat meer, soms wat minder, maar altijd zonder te beseffen dat bier – als het volgens het Duitse Reinheitsgebot is gebrouwen – een juridisch uiterst comlex onderwerp is. Het begint al bij de vraag: “Wat is bier?” Denkt u er eens over na, hoe u bier zelf zou omschrijven. U zult merken dat zoiets vanzelfsprekends als bier maar moeilijk onder woorden te brengen is.

Welnu, het Duitse Reichsgericht heeft de definitie voor u in het begin van de vorige eeuw gevonden: “Bier ist ein unter Verwendung von Hefe gegorenes Getraenk im Wesentlichen aus Wasser, Hopfen und Malz oder pflanzlichen Malzersatzstoffen, das nach Aussehen, Geruch und Geschmack von der Verkehrsanschauung als Bier angesehen wird.” De vraag is natuurlijk of bier dat niet volgens deze definitie is gebrouwen dan eigenlijk geen bier kan zijn.

Ook hierop heeft de rechtspraak een antwoord:”Wird Bier nicht nach § 9 VorlBierG (Vorlaeufiges Biergesetz vom 21.12.1992, BGBl I, 2150) in der Fassung der Bekanntmachung vom 29.07.1992 (BGBl I, 1399), zuletzt geaendert durch Artikel 109 der Verordnung vam 29.10.2001 (BGBl I, 2785) hergestellt, so ist es vorschriftswidrig, aber gleichwohl Bier.” Waarvan akte!

Wilt u de juridische afgronden die moeten worden overbrugd voor het nuttigen van een biertje beter leren kennen, dan moet u het vonnis van het Bundesverwaltungsgericht over het “Herstellen von Bier nach dem deutschen Reinheitsgebot” eens lezen. Neemt u er de tijd voor, en (een kratje) bier:

Klik hier voor het vonnis