De wereld van Single Malt Whisky volgens Willem Ham (vervolg)

De wereld van Single Malt Whisky volgens Willem Ham (vervolg)

Na een (mislukte) poging om alle “one hundred wines you must drink before you die te verzamelen, ga ik een nieuwe uitdaging aan. Single Malt Scotch Whisky lijkt er bijzonder geschikt voor. Dit temeer daar ik regelmatig het genoegen heb om te genieten van enige voorlichting door de Continentaal-Europese Godfather van de Single Malt, de heer Willem Ham.

Willem heeft 1531 soorten Single Malt in zijn restaurant “Het Kompas” op Texel uitgestald (en zelf geproefd). De keuken van dit restaurant, die door Els Veeger wordt bestierd, kent eveneens een groot aantal gerechten die door toevoeging van Single Malt een bijzondere smaak krijgen. Een uitdaging dus, waar ik nog enige tijd mee bezig zal zijn.

Willem Ham legt uit:

In deze grote kuipen met een inhoud van 9.000 tot 36.000 liter wordt de grist vermengd met heet water en wordt de grist drie à vier maal uitgetrokken door het water weg te laten lopen en de mash tun opnieuw te vullen met water dat telkens een hogere temperatuur (630°C – 680 °C) heeft.

Het brouwen duurt ongeveer acht uur.

De vaste bestanddelen die overblijven, de draff, wordt verkocht als veevoer.

De zoete vloeistof die nu is ontstaan is wort.

De wort wordt afgekoeld tot 220°C – 240°C en overgepompt naar de wash backs, grote kuipen van oregon pine of roestvrij staal met een inhoud van 9.000 tot 45.000 liter.

Er wordt gist aan toegevoegd en na ongeveer twee dagen is dit proces afgelopen. Het product dat nu is ontstaan, de wash, heeft een alcoholpercentage van 50% – 100%.

De wash wordt afgestookt in de pot still, deze ketel voor de eerste distillatie wordt de wash still genoemd.

 Wordt vervolgd.