Duitsland weer locomotief in Europa

Duitsland weer locomotief in Europa

Wij zijn al enige tijd positief over de ontwikkeling van de Duitse economie, zoals u in de nieuwsbrieven van het jaar 2005 kon opmerken. Onze indruk wordt nu ook bevestigd door “harde” cijfers. Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economische ontwikkeling is in december gestegen tot het hoogste niveau in vijf jaar. De Financial Times Duitsland ziet het land als snelste groeier van Europa en volgens de OESO is er in Duitsland sprake van een door export aangedreven hoge vlucht.

Ook de binnenlandse consumptie zal dit jaar echter stevig aantrekken door de wereldkampioenschappen voetbal en de voor 2007 in het vooruitzicht gestelde

btw-verhoging met drie procent. Vooral op komst zijnde verhoging van de btw zal in de tweede helft van het jaar tot aankoop van meer (duurzame) goederen leiden. Deze worden volgend jaar immers gemiddeld 3% duurder en consumenten zullen daarom reeds in 2006 overgaan tot aanschaf.