Duits vastgoed en de bronbelasting bouw

Duits vastgoed en de 15% voorheffingsregeling

Nederlandse beleggers in Duits vastgoed hebben de neiging voor het onderhoud of de verbouwing van hun panden hun vaste Nederlandse (onder)aannemers in te schakelen. Daar is niets mis mee, als de opdrachtgevende belegger maar 15% van de opdrachtsom inhoudt en afdraagt aan de Duitse fiscus.

Deze wettelijke verplichting, die trouwens ook bij Duitse (onder)aannemers van toepassing is, wordt helaas vaak over het hoofd gezien. De gevolgen merkt men pas later, als de fiscus alsnog de 15% bij de opdrachtgever opeist.

Wil men deze gevolgen vermijden dan zijn er twee wegen:

a) de opdrachtgever houdt 15% in en draagt deze af aan de fiscus, en

b) de opdrachtnemer overhandigt aan de opdrachtgever voor de betaling van de eerste termijn een vrijstellingsverklaring van de Duitse fiscus. Op basis van deze verklaring kan de opdrachtgever 100% van de nota betalen zonder later met de fiscus in aanraking te komen.

Meer weten over de aankoop van Duits vastgoed? Neemt u dan contact op met de heer F. Heinzel of de heer A. Craemer.

Meer weten over de 15% voorheffingsregeling? Neemt u dan contact op met de heer A. Ingenerf of de heer A. Craemer.

Meer weten over Duits bouwrecht? Neemt u dan contact op met de heer U. Croonenbrock.

Meer weten over belasting in Duitsland? Neemt u dan contact op met de heer A. Ingenerf.

Het telefoonnummer voor al deze vragen is: 0049-2821-7222-0.