Fraude bij uw Duitse dochteronderneming: het profiel van de dader

Fraude bij uw Duitse dochteronderneming: het profiel van de dader

Bij de Nederlands Duitse Businessclub te Kleve was het onderwerp van de afgelopen Jour Fix (die telkens telkens op de eerste maandag van de maand plaatsvindt) het thema “fraude bij bedrijven”. Tijdens een boeiende lezing door Marc de Gunst en Maarten-Jeroen den Boer van SVB Forensic Auditing werden de ondernemers meegenomen in de wereld van fraude. Menigeen herkende de geschetste situaties en verleidingen uit zijn eigen bedrijf of omgeving en nog nooit waren de vrijgevochten grensoverschrijdende ondernemers zo rustig tijdens een lezing dan op deze avond. De trefwoorden: gelegenheid, intentie, druk en rationalisatie culmineerden uiteindelijk in het profiel van een dader:

 • Man
 • Intelligent
 • Egoïstisch
 • (Hinderlijk) nieuwsgierig
 • Risicozoeker
 • Regelbreker
 • Hard werkend
 • “Onderstress”
 • Hebzuchtig
 • Klager
 • “Big Spender”

Ons kantoor is als juridisch adviseur van Nederlandse bedrijven regelmatig betrokken bij het onderzoeken van grensoverschrijdende fraudegevallen. Wat daarbij opvalt, is dat Nederlandse ondernemers nogal vaak met Duitse partners, directeuren, medewerkers en “adviseurs” in zee gaan, die een “native” Duitser onmiddellijk als “fout” zou herkennen.

Over dezelfde vaardigheid beschikt u in een Nederlands-Nederlandse situatie waarin u uw pappenheimers er zo maar uitfiltert. In grensoverschrijdende situaties laat deze vaardigheid u echter vaak in de steek, omdat voor een gevoelsmatig oordeel de socio-culturele achtergrondinformatie ontbreekt. Voordat u met Duitse partners in zee gaat, is derhalve een gedegen antecedentenonderzoek op z´n plaats.