Middeleeuwse productpiraterij met dodelijke gevolgen

Een neptas van Gucci voor een schijntje van een straatventer in Pisa gekocht, maar twee weken later in de trein laten liggen? Een spotgoedkope “Prada”-Jack van een uitstapje naar Budapest meegebracht, maar al na drie keer wassen oogt hij als een vod? Het is uit het leven gegrepen. Toch zijn de kosten die met zo’n “verlies” gemoeid zijn miniem, als je ze vergelijkt met de letale gevolgen van gesjoemel met smeedijzeren wapens in de middeleeuwen. Want als een Noorman begin tiende eeuw midden in een schermpartij plotseling gewaar werd, dat zijn bij een Maastrichtse smid op de kop getikte “echte” Ulfberht-zwaard niet over de karakteristieke soepele hardheid van dit merk beschikte, haalden zijn verwensingen in het Oud-Noors waarschijnlijk niet meer zo veel uit. Het vermeende koopje kostte hem letterlijk zijn kop.

Zwendel en merkenpiraterij is geen fenomeen van onze tijd. Goedkope namaak-Ulfberht’s hadden middeleeuwse smidsen met name in de scandinavische en baltische landen steeds talrijk in voorraad en in tijden van oorlog geheid in de aanbieding.

Uiterlijk bestond er niet zo veel verschil tussen het steekwapen van jan en alleman en een unicaat van de hand van de meester, wiens herkomst tot op heden onbekend is. Actueel onderzoek bracht echter aan het licht, dat het gebruikte materiaal het onderscheid maakte. Terwijl bij no-name-zwaarden enkel de buitenste laag van staal bleek te zijn, was een Ulfberht door en door van staal. Het ijzererts hiervoor kwam niet uit de regio, maar uit het Verre Oosten, en gesmeed werd het wapen volgens een zeer speciale techniek: het damasceren.

Aangezien een zwaard zowel hard als elastisch moest zijn, werden voor een echte Ulfberht lagen koolstofarm en koolstofrijk ijzer aan elkaar gesmeed. Dit maakte het moordtuig bijna onverwoestbaar. Van geluk spreken mocht dan ook de ridder die een plagiaat bij het slijpen van zijn moordwapen ontdekte en niet pas op het slagveld…

Meer weten over het hedendaagse recht van merken, modellen, patenten en designrechten? Neem contact op met dhr. Heinz Klönne van ons kantoor.