Auteursrecht: heftige strijd omtrent Ho-la-re-di ri-di ri-di ri, ho-la-ri ho-la-rei di-jo-la ri

Wie ooit in een Duits- of Oostenrijks Bierzelt is geweest, die kent het wereldberoemde Kufsteinlied. Ook veel Nederlanders kunnen (tenminste het refrein van) het lied feilloos meezingen.

“Kennst du die Perle
Die Perle Tirols.
Das Städtchen Kufstein,
Das kennst du wohl, (…)

Ho-la-re-di ri-di ri-di ri, ho-la-ri ho-la-rei di-jo-la ri
Wie had ooit gedacht dat over deze smartlap een heftige juridische procedure omtrent het auteursrecht zou worden gevoerd. Lees hier het verhaal van hebzucht en boerenslimheid: 

Bezienswaardigheden heeft `Kufstein am Inn´ eigenlijk nauwelijks te bieden. Toch geniet het Oostenrijkse stadje wereldfaam: door het bekende volksdeuntje “Das Kufsteinlied”, een levenslied uit Tirol dat met name in Duitse en Nederlandse biertenten sinds jaar en dag grote populariteit geniet. Ook al vertoont de wereldberoemde smartlap met de kunstzinnige jodelinterpretatie van de componist nog maar weinig gelijkenis. 

Want wat op het eerste gezicht van iedereen lijkt, is wel degelijk exclusief intellectueel eigendom van de Oostenrijker Karl Ganzer die het deuntje 1947 componeerde. Dat dachten tenminste diens nabestaanden, toen ze 2005 ontdekten dat de Duitse producent/uitgever Egon Frauenberger sinds 2001 op basis van zijn aan het lied toegevoegde jodelfonetiek eveneens auteursrechten deed gelden.

Mogelijk werd dit omdat de weduwe van de 1988 gestorven componist zich 2001 omwille van een langere looptijd van de Gema-uitkering (NL:Buma) aan de familie Ganzer vanaf haar sterfbed als co-auteur van het Kufsteinlied had ingeschreven. Bij deze gelegenheid had zij bovendien Frauenberger gemachtigd, zich als geestelijke vader van de bijbehorende jodelfonetiek bij de Gema  te laten registreren.

Op die manier ontving de muziekproducent uit München, die gemakshalve lid was van de raad van toezicht van de Gema, naast zijn uitgeversaandeel ook als auteur van de jodelstrofe nog eens jarenlang één twaalfde deel van de totale Gema-uitkering, toch zo’n 2.000 tot 3.000 euro per jaar.

Dat zagen de erfgenamen van Karl Ganzer, die sinds de interventie van de weduwe Ganzer uiteindelijk langer mogen genieten van de Gema-uitkering, helemaal niet zitten en dagvaardden Egon Frauenberger.

Omdat de muziekproducent, die Schlagergrootheden als Petula Clark en Udo Jürgens promoot, tijdens de procedure niet bij machte bleek, zijn co-auteursschap met bewijzen te staven, en tevens duidelijk werd dat zijn bij de Gema geregistreerde jodelfonetiek niet met de op alle dorpsfeesten ter wereld gezongen versie strookt, stelde de rechtbank in München de erfgenamen in het gelijk: het Kufsteinlied, of het nou wordt gezongen door de Wildecker Herzbuben, Heino of de Oostenrijkse punkzanger Wilfried, blijft voorlopig eigendom van de componist Karl Ganzer.

U weet niet meer hoe het Kufsteinlied klinkt? Hier de versie van Heino

Voor vragen omtrent Intellectueel Eigendom in Duitsland kunt u contact opnemen met Heinz Klönne of Lars Wemmers van ons kantoor