Aankoop van vastgoed: Een koopje voor vastgoedondernemers met visie

De Duitse vastgoedmarkt geldt als de meest stabiele onder de Europese markten en daarom investeren Nederlandse vastgoedondernemers ook in crisistijden als deze in Duitsland. Aan attractieve locaties en schitterende percelen is hier waarlijk geen gebrek. Maar 4,8 miljoen euro voor een 73 jaar oude nietige stulp op het eiland Sylt? Een koopprijs van 160.000 euro voor elke bewoonbare vierkante meter van het vakantiehuisje “Waterküken” buiten de bebouwde kom van Kampen aan de oever van de Duitse waddenzee?

Wat op het eerste gezicht vrij prijzig lijkt voor een optrekje van 30 vierkante meter, dat maar uit één kamer bestaat, zou in een van de meest mondaine vakantieoorden van Duitsland toch het investeren waard kunnen zijn. Reken maar eens uit: wie met een rendementsverwachting van 5 % voor dit vakantiehuisje 657 € huur per dag in rekening zou brengen, ligt hiermee nog steeds onder de vraagprijs van 360 € p.p voor een luxe appartement in het nabijgelegen 5-sterren-hotel Fährhaus Sylt. Terwijl je in deze deftige herberg in het gezelschap van ’s lands mooisten en rijksten slechts kunt beschikken over een dakterras van maximaal 5 bij 6, niet bepaald een uitloop voor huisvriend labrador, die op de 2.400 vierkante meter grote lap grond achter het “Waterküken” wel degelijk z’n energie kwijt kan.

Toegegeven, vergeleken met het tot nu toe duurste woonhuis ter wereld (“The Pinnacle” in Montana) met zijn tien luxe kamers, twee pools, vier gastverblijven, een eigen skilift en een landingsplaats voor de helikopter lijkt het 1936 gebouwde bakstenen huisje met zijn rieten dak op Sylt eerder iets voor zonderlingen met te veel geld. Maar wie zou willen beweren dat frisse zeelucht, vogelgekwetter, het bedwelmende aroma van struikheide en al die beroemde buren niet ook hun geld waard zijn. Zo gezien zijn 4,8 miljoen een koopje. Toch?

Meer weten over de aankoop van vastgoed in Duitsland? Neem contact op met Freddy Heinzel of Alexander Crämer.

P.S. Naar verluidt is de prijs dankzij de mediahype rond het “Waterküken” inmiddels gestegen tot 6,8 miljoen. U moet dus snel beslissen.