De angsten van ons Duitsers

Wie succesvol op de Duitse markt wil ageren moet niet alleen de economische kant van Duitsland kennen maar ook de menselijke. Zakendoen is immers “mensen doen”! Als u de schaduwzijden van ons Duitsers kent, kunt u het licht gemakkelijker zien. Vandaar enige achtergrondinformatie over wat de gemiddelde Duitser bezighoudt:

De Duitse consument acht het einde van de economische crisis in zicht en de animo tot kopen vertoont inmiddels weer een opwaartse trend. Niettemin vrezen volgens recentelijk onderzoek maar liefst 66 % van de naar hun grootste angsten bevraagde Duitsers een verslechtering van de economische situatie. 65 % maken zich zorgen over een mogelijke stijging van de werkloosheid. Op de derde plaats van de Duitse hitparade van angsten prijkt 2009 met 63 % de vrees voor stijgende kosten voor het levensonderhoud, verleden jaar nog met 76 % de absolute topper op de lijst (evenals de afgelopen tien jaar trouwens). Meteen hierop volgen de angst voor natuurrampen (56 %), hulpbehoevendheid op oudere leeftijd (54 %), incapabele politici (53 %) en ernstige ziekte (49 %). De rode lantaarn in het klassement van de 16 grootste angsten draagt de vrees bij man en vrouw, dat zijn of haar relatie stukloopt (16 %).

Nu is Duitsland een heel groot land met heel verschillende volkskarakters en mentaliteiten. En zo zal het niet verbazen dat er mensen zijn die zich méér zorgen maken dan anderen. Het onderzoek van de Heidelbergse politicoloog Manfred Schmidt, die al sinds 20 jaar regelmatig 2400 Duitsers naar de rangorde van hun angsten vraagt, brengt dit jaar aan het licht dat de mensen in de deelstaat Brandenburg de meeste sores hebben, terwijl de inwoners van Baden-Württemberg, Thüringen, Rheinland-Pfalz en Saarland over het algemeen de toekomst eerder optimistisch tegemoet zien. Een mogelijk verklaring voor dit mentaliteitsverschil zou kunnen zijn, dat op de magere velden van Brandenburg traditioneel alleen aardappelen het goed doen, terwijl in de zuidelijker gelegen regio’s bij voorkeur wijn wordt geteeld (en gedronken!).

Niet zo verwonderlijk aangezien de verscheidenheid van de economische ontwikkeling is het feit, dat 20 jaar na de val van de muur en de hierop volgende Duitse hereniging 58 % van de “ossies” de vrees koesteren werkeloos te worden (“wessies”: 46 %). In de vijf nieuwe deelstaten neemt dan ook dit jaar de angst voor hogere kosten voor het levensonderhoud met 72 % weer de eerste plaats in. Interessant is verder dat de mensen in Beieren zich niet op de eerste plaats zorgen maken om de economie, maar allereerst (72 %) bang zijn voor natuurrampen. En dan heb je natuurlijk nog het verschil tussen vrouwen en mannen. Vrouwen zijn, aldus de brandactuele enquête van onze politicoloog uit Heidelberg, bijna per definitie angstvalliger dan mannen. 56 % van de Duitse vrouwen (tegen 43 % van de mannelijke bevolking) maken zich zorgen om hun gezondheid.