Kansen voor Nederlandse bouwbedrijven in overvloed

Tienduizend miljoen euro heeft de bondsregering aan de Duitse gemeenten en deelstaten ter beschikking gesteld, om vooral de bouwconjunctuur te stimuleren. Volgens de Duitse media is tot medio augustus hiervan pas 95,4 miljoen (0,95 %) gebruikt. Er liggen dus nog volop kansen voor Nederlandse bedrijven om op deze unieke situatie in te spelen. En, een ding is zeker, het geld moet uiterlijk in 2010 zijn (aan)besteed.

Het feit dat er nog zo veel geld in de pot zit betekent in twee opzichten goed nieuws. Ten eerste dat de opleving van de Duitse conjunctuur onafhankelijk is van de stimuleringsmaatregelen van de bondsregering. Ten tweede, dat er dus boven de autonome groei in de volgende maanden nog een extra stimulans zal volgen.

De vraag is hoe het Nederlandse bedrijfsleven hierop kan inspelen. Ten eerste door een gedegen voorbereiding op het werken op de Duitse markt. Wij organiseren op het moment een aantal in-house-trainingen voor Nederlandse bedrijven met betrekking tot de Duitse VOB/B, de aanbestedings- en uitvoeringsvoorwaarden. Daarnaast zal op 17 september a.s. een algemeen toegankelijke cursus over dit onderwerp plaatsvinden, waarop u zich kunt inschrijven.

Wilt u algemene informatie ontvangen over de in-house-trainingen en wilt u geïnformeerd worden over de a.s. VOB/B cursus (17-09-09), neem dan contact op met José de Baan, 0049-2821-7222-0. U kunt zich hier ook voor de cursus inschrijven.

Voorts organiseren wij een “Duitsland-Borrel” over de onderwerpen: Handwerksrolle, Arbeitnehmer-Entsendegestz, SOKA-Bau, 15% voorheffingsregeling en het in- en uitlenen van personeel.

Heeft u belangstelling voor deze onderwerpen, laat het ons middels een e-mail aan  debaan@strick.de weten. Wij zullen u een uitnodiging voor de betreffende bijeenkomst sturen.

Heeft u nu al vragen m.b.t. het uitvoeren van (bouw) projecten in Duitsland, dan kunt u contact opnemen met:
Duitse aanbesteding, VOB, Duits bouwrecht: Udo Croonenbrock
Handwerksrolle, Arbeitnehmer-Entsendegesetz, 15% voorheffingsregeling: Nicki Welchering
Fiscale vraagstukken: Anton Ingenerf StB/WP en Sabine van Wickeren-Lenk StB