Duitse overheid kan geen bouw- en installatieopdrachten meer kwijt. Nederlanders nergens te bekennen.

“Es gibt keine Handwerker mehr in Kleve”,  kopte de Rheinische Post enkele dagen geleden.

Achtergrond van dit artikel waren klachten van de regionale overheid dat het sinds maanden onmogelijk is, om bouw- of installatieopdrachten uit te zetten. In sommige gevallen worden niet eens meer prijzen afgegeven op openbare aanbestedingen, en zo wel zijn ze exorbitant hoog.

Dit heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat er voor de vervanging van de verwarmingsinstallatie van het districtsgebouw geen enkele offerte werd uitgebracht. Ook kon de districtsregering geen aannemer voor een staalconstructie voor de gevel van een schoolgebouw vinden.

De redenen voor deze uitzonderlijke problemen liggen volgens de overheid in het feit dat de miljarden euro´s aan stimuleringsmaatregelen, die de Duitse overheid ter bestrijding van de crisis heeft ingezet, hun werk doen. Er zijn gewoon opdrachten in overvloed!

In de jaren ´90 van de vorige eeuw had je in een dergelijke situatie overal busjes en vrachtwagens met Nederlandse kentekens op de bouwlocaties gezien. Toen was bijna 50% van de wegenbouwactiviteiten in de Duitse grensstreek in Nederlandse handen. Ook in de utiliteitsbouw scoorde Nederland uitstekend. Op het bedrijventerrein waar ons kantoor is gevestigd zijn meer dan de helft van alle gebouwen door Nederlandse aannemers gebouwd, zo ook het onze.
Maar nu, in het tijdperk dat er van Nederlandse ondernemers een VOC-mentaliteit wordt verwacht, zie je niets. Verwonderlijk? Neen, als zelfs een voorlichtingsbijeenkomst van de stichting Nederlands-Duitse Bouwexport (NEDUBEX) over werken in Duitsland moet worden afgelast wegens gebrek aan belangstelling en ook onze seminars over dit onderwerp niet echt vollopen! Tja, de VOC is tenslotte o.a. wegens gebrek aan visie ten onder gegaan.

Meer weten over bouwen en installeren in Duitsland? Voor vergunningen, Handwerkskarte, 183 dagen regeling en (vrijstelling van) bronbelasting-bouw neem contact op met Nicki Welchering.

Voor vragen omtrent openbare aanbesteding en Duits bouwrecht (VOB) kunt u contact opnemen met Udo Croonenbrock.