Met contant geld de grens over

Zoals u weet hebben wij nogal wat Nederlandse cliënten die menen dat het eigen vervoer van contant geld over de grens een veilige methode is. Vooral aan de grens met Zwitserland en Luxemburg worden deze “transporteurs” echter niet met boeven maar met de Duitse douane geconfronteerd. En die heeft blijkbaar een feilloos oog voor ongebruikelijke transporten ook al zijn de betrokken personen niet meer de jongste. Een voorbeeld uit de praktijk: 

In de Duitse regio Duitse Trier, nabij de grens met Luxemburg, is een echtpaar van 77 en 73 jaar aangehouden door de Duitse douane. De auto was klein en leek onverdacht, net zoals het oudere echtpaar dat in deze auto reed. Omdat de Duitse Douane blijkbaar over bovennatuurlijke krachten beschikt of een plotselinge ingeving kreeg, werd de auto toch maar aangehouden. Op de vraag of er contant geld aan boord was antwoordde het echtpaar, dat dit niet het geval was. Een doorzoeking van het voertuig leidde tot de vondst van een plastic zakje onder de bestuurdersstoel. De inhoud: 800.000 euro die, zoals het echtpaar uiteindelijk moest toegeven, net van de bank in Luxemburg waren gehaald. Nu dreigt er een boete ter hoogte van 200.000 euro en bovendien talloze slapeloze nachten voor het stel. Als Nederlander moet u in dergelijke situaties tevens rekening houden met de Nederlandse fiscus, die natuurlijk wordt geïnformeerd door zijn Duitse collega’s.

Uw aanspreekpartner op ons kantoor in vergelijkbare situaties is Alexander Crämer.