Wij willen de ervaring uit meer dan 50.000 Nederlands-Duitse dossiers met u delen.

-Kosteloze seminars over het zakendoen met Duitsland, najaar 2010-

Je staat er in de waan van de dag niet bij stil, hoe lang je in het vak zit en hoeveel dossiers jouw kantoor in het verleden heeft behandeld. Hooguit een steelse blik in de spiegel vertelt je dat je ouder bent geworden, maar daar verbind je geen conclusie over het aantal behandelde dossiers aan. Daar heb je ook niets aan, want er moeten vandaag beslissingen worden genomen en (proces)strategieën worden bepaald. De tijd dringt, de termijnen zijn fataal en de mails in je box wachten op antwoord. Zo gebeurde het dan ook bij toeval dat ik erachter kwam dat wij sinds het bestaan van het kantoor meer dan vijftigduizend grensoverschrijdende zaken tussen Nederland en Duitsland hebben behandeld.

Ik zocht namelijk iets in het dossierregister en had wel de dag en maand gedefinieerd, maar niet het jaar. Gevolg: de computer onderzocht alle geregistreerde dossiers vanaf het begin van het kantoor, en dat duurde en duurde. Uiteindelijk gaf de computer het voor mij onvoorstelbare getal van meer dan vijftigduizend geregistreerde dossiers aan.

Wat doe je met een dergelijke informatie, vroeg ik mij af. Voor wie heeft dit getal een meerwaarde? Welnu, bedacht ik me, je vertelt aan jonge collega´s dat ervaring de optelsom is van alle positieve en negatieve dingen die je in je carrière meemaakt. Als je al een conclusie uit het getal kunt trekken, is het dus dat ons kantoor over ervaring beschikt. Ervaring op een specifiek gebied, namelijk het grensoverschrijdend zakendoen tussen Nederland en Duitsland met al zijn facetten.

Deze ervaring heeft een meerwaarde voor ons kantoor, daar bestaat geen twijfel over. Het behandelen van dossiers wordt immers gemakkelijker, als je kunt terugvallen op het collectieve geheugen van een organisatie.

Ervaring schept echter ook verplichtingen jegens degenen die aan de opbouw ervan hebben bijgedragen, en dat zijn duizenden Nederlandse ondernemers en bedrijven die hun projecten en de oplossing van hun problemen aan ons kantoor hebben toevertrouwd.
Het lijkt mij dan ook alleen maar redelijk dat wij de ervaring die wij hebben opgebouwd, delen met degenen die aan de bron ervan staan: de Nederlandse ondernemers. Tegen deze achtergrond nodigen wij u uit deel te nemen aan een serie seminars en workshops, die wij dit najaar voor u organiseren. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden, wel berekenen wij een registratie-fee t.h.v. € 50 (de ervaring leert namelijk ook dat Nederlandse ondernemers graag hun deelname toezeggen, als iets niets kost, en daarna niet verschijnen, hetgeen voor degenen jammer is die wel serieuze belangstelling hebben, maar geen plaats meer konden krijgen). Deze registratie-fee zal trouwens ten behoeve van een goed doel worden geheven.

Voor het overzicht van de seminars en workshops klik hier.
De registratie en organisatie van de bijeenkomsten hebben wij overgedragen aan de Nederlands-Duitse Businessacademie.