Naheffing dreigt voor veel Nederlandse bedrijven met activiteiten in Duitsland!

In toenemende mate horen wij van Nederlandse cliënten dat zij nog nooit van de noodzaak gehoord hebben, om bij bepaalde activiteiten in Duitsland een vrijstellingsverklaring van de Duitse fiscus aan te vragen. Zij werken al geruime tijd in Duitsland  voor hun (Nederlandse) opdrachtgever naar diens volle tevredenheid, en 100% van het factuurbedrag wordt aan hen uitbetaald. Dit betekent noodzakelijkerwijs dat ook de opdrachtgever de vrijstellingsproblematiek niet kent en straks geconfronteerd wordt met het vriendelijke verzoek van de Duitse fiscus om 15% van het aan het Nederlandse bedrijf uitbetaalde bedrag nog een keer te betalen. Dit keer aan de Duitse fiscus!

Bent u nieuwsgierig geworden waarom de inleidende tekst zo cryptisch is geformuleerd? Dat heeft er alles mee te maken dat de echte doelgroep van dit artikel onmiddellijk zou stoppen met lezen als ik bepaalde termen zou gebruiken. Dit in de veronderstelling dat het hier om een bouwgerelateerd verhaal gaat, dat hen niet aangaat. Niets is echter minder waar.

Wat zijn de feiten? Nederlandse bedrijven die op de Duitse markt expanderen maken daarbij regelmatig gebruik van hun vaste Nederlands (onder)aannemers op het gebied van (ver)bouwactiviteiten, installatietechniek, interieurbouw, verlichting, vloerbedekking etc.
Als opdrachtgever voor bouwgerelateerde werkzaamheden in Duitsland zijn deze expanderende bedrijven verplicht 15% van de aanneemsom in te houden en af te dragen aan de Duitse fiscus, tenzij de Nederlandse (onder)aannemer beschikt over een (recente) vrijstelling van de Duitse fiscus. Draagt men ondanks de ontbrekende vrijstelling niet af aan de Duitse fiscus, dan kan deze de 15% alsnog bij de opdrachtgever innen. Vroeg of laat zal de Duitse fiscus deze omissie constateren. Of tijdens een (reguliere) boekencontrole bij de opdrachtgever of in het kader van gericht onderzoek naar Duitse vestigingen van Nederlandse bedrijven. Gezien de signalen uit de markt gaat het om serieuze bedragen. Stel dat u € 1.000.000 in een vestiging of filiaal in Duitsland investeert en de werkzaamheden door bedrijven zonder vrijstellingsverklaring laat uitvoeren. Dan zijn 15% ervan net genoeg om één schap in uw wijnkelder met flessen Chateau Petrus van een beter jaar te vullen. En als u die flessen opgedronken heeft is het geld ook weg.  Het is maar hoe je het bekijkt.