Interview met Freddy Heinzel, Honorair Consul der Nederlanden in Kleve en partner van ons kantoor, naar aanleiding van het staatsbezoek van Koningin Beatrix aan Duitsland

Hare Majesteit de Koningin brengt van dinsdag 12 april tot en met vrijdag 15 april 2011 op uitnodiging van Bondspresident Wulff een staatsbezoek aan de Bondsrepubliek Duitsland. De Koningin wordt bij dit bezoek vergezeld door Hunne Koninklijke Hoogheden de Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden.

Meneer Heinzel, Koningin Beatrix brengt deze maand een staatsbezoek aan Duitsland. Hoe zijn momenteel de betrekkingen tussen beide landen?

Freddy Heinzel:
Wel, dit is het tweede staatsbezoek van de Koningin aan Duitsland. Dat onderstreept het grote belang van de Duits-Nederlandse relatie. Het eerste staatsbezoek aan toen nog West-Duitsland was in 1982. De relatie is intensief en goed, zowel in economisch als in politiek opzicht. Nederland is de grootste buitenlandse investeerder in Duitsland en het handelsvolume tussen Nederland en Duitsland omvat ruim 130 miljard euro per jaar. De grote en groeiende internationale verantwoordelijkheid die Duitsland de laatste decennia binnen en buiten Europa heeft gekregen, maakt de betekenis van de bilaterale relatie tussen Duitsland en Nederland alleen maar groter.

Welke ontmoetingen staan er in Berlijn op het programma?

Freddy Heinzel: Het staatsbezoek begint dinsdag 12 april in de ochtend met de begroeting door Bondspresident Wulff op Schloss Bellevue in Berlijn. Vervolgens ontvangst en lunch met Bondskanselier Merkel. Er vindt een kranslegging plaats bij het monument voor slachtoffers van oorlog en geweld, de Neue Wache. Hierna wonen de Koningin, Prins en Prinses het afsluitende debat bij van de Nederlands-Duitse Conferentie, waarin Nederlandse en Duitse jongeren twee dagen met elkaar en met parlementariërs discussiëren over politieke participatie door jongeren. Aansluitend zijn het Koninklijk gezelschap en de Bondspresident bij een rondetafelconferentie met het Nederlandse en Duitse bedrijfsleven. De Duitse minister van Economie en Technologie, de heer Brüderle, en de Nederlandse minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de heer Verhagen, leiden deze bijeenkomst. De eerste dag van het staatsbezoek wordt afgesloten met een staatsbanket in Schloss Bellevue.

Zijn de ontwikkelingen in het nieuwe, herenigde Duitsland onderwerp van gesprek?

Freddy Heinzel: De tweede dag begint met een wandeling door de Brandenburger Tor, het symbool van het verenigde Duitsland. De economische ontwikkeling en de bevordering van de creatieve industrie in de stad komen aan bod tijdens een vaartocht over de Spree. De Koningin en de Prins varen langs het Oostelijk havengebied, waar zich een aantal grote investeringsprojecten bevindt. Tegelijkertijd bezoekt Prinses Máxima samen met mevrouw Wulff, echtgenote van de Bondspresident, een middelbare school in West-Berlijn. Zij wonen een les over financiële educatie bij en ze praten met leerlingen, leraren en andere betrokkenen over hoe jongeren kunnen voorkomen dat ze schulden maken. Later op de dag vindt in de Akademie der Künste de ontvangst van de Nederlandse gemeenschap plaats.

De belangstelling van Kroonprins Willem-Alexander gaat onder meer uit naar energiepolitiek. Duitsland is op dit gebied voortvarend. Staan er hieromtrent ontmoetingen op het programma?Freddy Heinzel: Ja, de derde dag van het staatsbezoek vindt plaats in Dresden. In de middag bezoeken Koningin, Prins en Prinses het bedrijf Solarwatt. Dit jonge en snel groeiende bedrijf produceert zonnepanelen en heeft één van de modernste productiefaciliteiten ter wereld. Tijdens een rondetafelgesprek wordt er gesproken over de economische ontwikkeling van Saksen. Aansluitend bezoekt het Koninklijk gezelschap het seminar ‘Innovatie voor schone energie’ op de Fraunhofer Campus. Het seminar wordt bijgewoond door wetenschappers en ondernemers uit Duitsland en Nederland. De nadruk van het seminar ligt vooral op de mogelijkheden van zonnepanelen als duurzame energieleverancier. De Prins houdt een toespraak ter afsluiting van het seminar.

Nordrhein-Westfalen dat ook op het programma staat wordt gekenmerkt door intensieve economische betrekkingen met Nederland. Welke branches staan er op de laatste dag van het staatsbezoek in het middelpunt van de belangstelling?

Freddy Heinzel: In Essen bezoekt het Koninklijk gezelschap het voormalig mijnencomplex ‘Zeche Zollverein’, dat als gevolg van de kolencrisis begin jaren negentig werd gesloten. Na aanwijzing tot benoeming UNESCO-werelderfgoed kreeg het complex een bestemming voor cultuur en creatieve industrie. Op Zeche Zollverein vindt een gesprek plaats met minister-president Kraft van Noordrijn-Westfalen. Hierna wordt een bezoek gebracht aan het Ruhrmuseum, dat de historische ontwikkeling van de regio toont. Het gezelschap is vervolgens bij het economische seminar ‘Bouwen aan water’ in het ‘red dot design museum’. Doelstelling van het seminar is Nederlandse en Duitse partijen in de bouwsector bij elkaar te brengen, ervaringen uit te wisselen en over en weer kansen en ontwikkelingen te signaleren..

Het staatsbezoek wordt op vrijdag 15 april afgesloten met een bezoek aan het Eurode Business Center, gevestigd op de Duits-Nederlandse grens tussen Herzogenrath en Kerkrade.

Weledelgestrenge Heer, hartelijk dank voor dit gesprek. Mogen wij u beleefd verzoeken, onze egards over te brengen aan Hare Majesteit en Hunne Hoogheden.